Tekst objavljen: 12.10.2015 11:30        


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas u Limi da Međunarodni monetarni fond ne očekuje da vlada nastavi sa prodajom Telekoma Srbija, ako ponudjena cena za domaćeg operatera nije zadovoljavajuća.  

MMF podržava reforme i prodaju Telekoma

“Svi se slažemo da bi trebalo da se nastavi sa privatizacijom Telekoma Srbija, ali i da ne bi trebalo da se prodaje po svaku cenu. MMF ne očekuje da nastavimo s prodajom Telekoma ako uslovi ne budu dobri”, rekao je Vujović Tanjugu u Limi, gde su se ove godine održani tradicionalni jesenji susreti MMF i Svetske banke.

Ministar je podsetio da očekuje da do 15. novembra stignu obavezujuće ponude za Telekom, te smatra da će se nakon toga verovatno postići dobra cena za ovu kompaniju.Ako se to i ne dogodi, dodaje, onda će se ići na druga rešenja, koja su podjednako dobra, a to je pre svega unapređenje menadžmenta i traženje kvalitetnih izvora sredstava da Telekom održi svoje mesto u tehnološkom smislu.

On je podsetio da je srpska delegacija u Limi imala niz važnih sastanaka, da se lično sastao sa potpredsednikom MMF-a Min Žuom, kao i sa direktorom te međunarodne finansijske institucije za Evropu Pol Tomsenom, koji su dosadašnje mere vlade dobro ocenili.

“Stiglo je do samog vrha te institucije da, ne samo da ostvarujemo reforme, već i premašujemo postavljene ciljeve”, rekao je on.

Vujović je naveo da je MMF prihvatio namere vlade da sedam krupnih preduzeća restrukturira do kraja godine, te da se nastavi sa reformom EPS-a, Železnica, Srbijagasa.

Sa Svetskom bankom je, kako je rekao, dogovoren niz aktivnosti koje će te banka podržati, a baziraju se na tri glavne poluge: program za preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, reformu javnih preduzeća i reformu javnog sektora.

Vujović je rekao da ogranak Svetke banke, IFC-a očekuje od Srbije da što bolje reši pitanje problematičnih kredita, a Srbija od IFC-a da se aktivnije angažuje u traženju partnera za firme jer im to podiže kredibilitet, transpaentnost...

Ministar je, u razgovoru za Tanjug, istakao da je Srbija, sa malim brojem zemalja, pozvana na najvažnije događaje, a podvukao je i značaj panela o obrazovanju koji ima globalni domet. "Kvalitet obrazovanja i znanja, kao osnova produktivnosti, izuzetno je važan, Sa Svetskom bankom vodimo posebne razgovore o povećanju inkluzivnosti, što za cilj ima eliminišanje problema funkcionalne pismenosti. Želimo da deca ostvare svoj potencijal", rekao je on.

Prema njegovim rečima, očekujue se veći stepen mobilnosti radne snage u budućnosti, posebno kada Srbija postane deo EU.

"Ono što radimo će pomoći da imamo kvalitetnu radnu snagu koja je presudna da bismo bili lideri u regionu. Svi investitri koji dolaze kod nas, prvo pitaju za kvalitet radne snage”, naveo je.

Zadovoljan je, kako je rekao, sastancima koje je imao sa predstavnicima MMF i Svetske banke i IFC-a, kao i sa investitorima, nasom konstituencom, ali i time što su predstavnici Srbije na Komietu za razvoj i Godišnjoj skupštini.

"Investitori pokazuju visoki interes za obveznice Srbije. Taj interes stalno raste. Mi smo atraktivni za njih, a očekujemo da ćemo nastaviti da budemo atraktivni i kad se smanje prinosi posto ce to biti praćeno značajnijem smanjenjem rizičnosti ulaganja u Srbiju”, rekao je on.

Vujović je rekao i da se nada da će analitičari razumeti o čemu se radi, te da neće bez potrebe da u to "unose svoj lični pesimizam".

"Ako ga imaju, neka svoj lični pesimizam zadrže za svoje memoare", rekao je Vujović.
Kako je rekao, takav razvoj događaja će smanjiti i cenu zaduživanja, a ima nekoliko poluga da se smanji trošak duga i unapredi njegova struktura.

"Deficit je sada oko 700 miliona evra manji od plana, a do kraja godine će to verovatno biti milijardu evra manje od očekivanog i to automatski smanjuje potrebu za zaduživanjem.

Povoljni kreditu iz Abu Dabija dopunski će poboljšati našu poziciju i omugućiti smanjenje troška zaduživanja i održavanja dolarske likvidnosti da bi se bez dodatnih troškova izbegle negativne kursne razlike", rekao je ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja Telekoma investitori MMF privatizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana