Tekst objavljen: 04.01.2018 15:56        


Nova pravila u predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja u Srbiji. Zabranjena vožnja auta sa više od 80 kilovata, i posle 23 časa.

Mladi vozači ne mogu u besna kola

Novopečeni vozači će ubuduće, prema Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o saobraćaju, koji ovih dana treba da se nađe pred poslanicima Supštine Srbije, biti pod pravim "skenerom" sa ciljom da se jedna od najrizičnijih kategorija učesnika u saobraćaju maksimalno zaštiti.

Tako će vozači za, najčešću, B kategoriju (dozvola za upravljanje putničkim vozilom) moći da polažu već sa 17 godina, ali će tada dobijati samo probnu vozačku dozvolu koja sa sobom nosi brojna ograničenja.

POČETNICIMA ZABRANJEN I BEZ "BLUTUTA"

Vozač sa probnom dozvolom neće smeti da koristi mobilni telefon baš kao i svi ostali vozači, ali za njega važi i jedna sasvim nova odredba. Naime, početnici neće moći da telefoniraju iz vozila u pokretu čak ni sa takozvanim "hendsfri" uređajima ili sa "blutut" konekcijom.


Probna vozačka dozvola važiće dve godine za lica koja su položila vozački ispit sa 19 godina života, odnosno za lica koja su položila vozački pre navršenih 19 godina do 21. rođendana! To znači da ako položite sa 17 godina, imaćete probnu vozačku dozvolu čak četiri godine!

Izuzeti su samo učenici srednjih stručnih škola (koji se obrazuju za profesionalne vozače) pa će njima probna vozačka dozvola važiti jednu godinu.

Novopečeni vozač će na vozilu morati da ima istaknuto slovo "P" kao oznaku da se radi o početniku.

Njemu će biti omogućeno da vozi automobil koji ima motor od maksimalnih 80 kilovata, odnosno oko 107 KS!Pri tome mu je zabranjeno da upravlja vozilom u vremenu od 23 uveče do 6 časova ujutro!

- To je urađeno iz jednostavnog razloga jer je statistika pokazala da mladi vozači najviše udesa izazivaju baš u ovom periodu dana - kaže Dragan Škrnjić, predsednik Auto-moto reli turing kluba "Srbija".

Za vreme upravljanja motornim vozilom, vozač sa probnom vozačkom dozvolom mora da bude u društvu pratioca koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje pet godina.

Mladi vozač, za razliku od starijih kolega, ne sme da ima ni minimalnih 0,2 promila alkohola u krvi. Za njega važe propisi kao za vozače profesionalce, što znači da nema tolerancije na konzumaciju alkohola i da prilikom kontrole svaki promil iznad "0,0" podleže sankcijama.

Zanimljiva je odredba i da vozač sa probnom dozvolom ne sme u vozilu da prevozi više od tri lica računajući i osobu koja mu je određena za nadzor!

Vozač početnik ima i ograničenja kada je u pitanju maksimalno dozvoljena brzini kojom vozi. Tako na auto-putu ne sme da se kreće brzinom većom od 110 kilometara na čas, na moto-putu od 90, a na ostalim putevima ne sme da premaši brzinu od 90 odsto propisane brzine za tu deonicu!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi vozači sankcionisanje vozača probna dozvola izemene zakona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana