Tekst objavljen: 11.09.2018 9:25        


Kako je saopšteno posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, država i poslodavci saglasni su da se minimalna cena rada poveća sa 143 na 155 dinara, što je rast od 8,6 odsto.

Minimalac 155 dinara na sat, sindikati traže više

Međutim, sa tim nisu saglasni sindikati, koji ostaju pri zahtevu da povećanje iznosi 10 odsto.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da bi pri povećanju od 8,6 odsto, minimalna cena rada porasla sa 24.882 dinara na 27.022 dinara.

- Time prelazimo psihološku granicu od 27.000 dinara. Podsećam da su polazne tačke poslodavaca od 4-5 odsto, sindikata 15 pa 10 odsto.

Ali ovo je realno povećanje i čak malo više od realnih ekonomskih pokazatelja, napravili smo kompromisno rešenje sa ciljem da nastavimo ovaj dinamičan rast naše ekonomije i da smanjujemo nezaposlenost - rekao je Mali.

Sa druge strane, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kazao je da će se organi tog sindikata o ovom ponuđenom iznosu povećanja izjasniti, ali da ostaje prethodna odluka tog tela da se ne prihvata povećanje manje od 10 odsto.

Na pitanje da li to znači da oni prihvataju ili ne 8,6 odsto, Orbović je kazao da je sve rekao.Mali je kazao da su se socijlani partneri saglasili da u narednih par godina cilj bude da minimalna zarada dostigne iznos minimnalne potrošačke korpe, što je oko 36.000 dinara, kao i da se i dalje radi na paketu mera koji će poboljšati uslove poslovanja a što će dovesti do veće zaposlenosti i boljih zarada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
minimalna cena radnog sata minimalac veći minimalac sindikati poslodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana