Tekst objavljen: 30.08.2020 9:00        


Projekat "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" dodelio je danas milion evra za 120 projekata u oblasti turizma u gradovima u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kako bi se ublažile posledice krize izazvane pandemijom virusa korona

Milion evra od EU za turizam u istočnoj Srbiji

Dobitnici bespovratne pomoći su mikro i mala preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.

Najveći broj budućih korisnika te pomoći, u visini do 10.000 evra po projektu, bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika), a podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

Na onlajn dodeli grantova šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je turizam veliki ekonomski potencijal za Srbiju, s obzirom da naša zemlja, kaže, ima mnogo prirodnih lepota koje bi trebalo promovisati.

"U Srbiji mora da postoji bolja turistička ponuda i da se te ponude povežu sa međunarodnim. Prošle godine u novembru smo pokrenuli ambiciozni program od 18 miliona evra donacije EU koji se usresređuje na donji tok Dunava i istočnu Srbiju", rekao je Fabrici.

Navodi da je ove godine virus korona promenio način života svih ljudi na planeti, pa tako i putovanja, ali bez obzira na to, kaže Fabrici, EU je odlučila da nastavi da pomaže sektoru turizma i da ublaži posledice u srpskom turizmu sa hitnim programom.

Taj hitni program, objašnjava on, jesu upravo grantovi koji su dodeljeni danas u iznosu od milion evra za 120 projekata koji su usmereni na mikro i mala preduzeća i porodična preduzetništva.

Cilj dodele tih sredstava, ističe Fabrici, jeste da mali igrači na tržištu u sektoru turizma lakše prevaziđu krizu i bolje se pripreme za zimsku sezonu i sezonu za 2021. godinu.

Fabrici navodi da je za pomoć konkurisalo više od 450 projekata, a da je 120 njih izabrano i dodao da je zadovoljan kako je srpska poslovna zajednica odgovorila na njihov poziv.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najavio je da će EU podržati srpski turizam sa još jednim projektom koji će se odnositi na obuku o dezinfekciji ugostiteljskih objekata, kako bi lakše dobili sertifikate da su bezbedni za prijem turista.

Vođa projektnog tima "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" Aleksandar Bec najavio je da će "EUzaTebe" objaviti još jedan konkurs koji će dati priliku onima koji u prvom krugu nisu dobili sredstva da ponovo konkurišu.

"Ovaj paket bespovratne pomoći je izuzetno bitan jer je usmeren na mala i porodična preduzeća u turističkom sektoru, a to su oni koji su najteže pogođeni pandemijom i nadamo se će podrška EU njima omogućiti da unaprede turističku ponudu", rekao je Bec.

Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća čije se aktivnosti iz oblasti turizma odvijaju na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

„EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći turizam turizam Istočna Srbija milion evra EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana