Tekst objavljen: 19.04.2017 15:00        


BEOGRAD, 19. aprila (Tanjug) - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u građevinarstvu zaposleno 30.000 ljudi, da je učešće građevinarstva u BDP pet odsto i da je cilj da bude kao u svim razvijenim zemljama - sedam odsto. "Učešće građevinarstva u BDP je pet odsto, a kada je ova vlada formirana bilo je ispod četiri odsto. Naš cilj je da bude kao i u svim razvijenim zemljama sedam odsto", rekla je Mihajlović gostujući na TV Pink.

Mihajlović: U građevinarstvu zaposleno 30.000 ljudi

Ona je dodala da u sektoru građevinarstva platu danas prima 30.000 ljudi, a da je to bilo duplo manje pre pet godina.

"Pre pet godina u Beogradu je bilo tridesetak kranova. Sada imate 500 gradilišta. Na teritoriji Srbije pre pet godina bilo je aktivnih oko 1.000 gradilišta, danas je to blizu 10.000 gradilišta", rekla je Mihajlović.

Kao razlog što je građevinarstvo stalo pre pet godina ona je navela korupciju, to što su se građevinske dozvole čekale godinama, te investitori nisu želeli da dođu u državu gde nemaju uslove.

"Stvari se menjaju. Mi danas imamo elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, imamo političku stabilnost, koja je pođednako važna. To se vidi po fabrikama koje se otvaraju", rekla je Mihajlović.

Ona kaže da postoje problemi i sa stranim i domaćim građevinskim firmama koje rade na infrastrukturnim projektima. Dizanje domaćih firmi koje su pre deset godina, kako kaže, pretrpele cunami nije lako.

"Naše je da stvorimo uslove da oni rade. Građevinari pripremite se, udružijte se jer u ovoj godini država je obezbedila poslove od 970 miliona evra. To je novac iz svih projekata koje radimo. Naše kompanije moraju da se udružuju", zaključila je Mihajlović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana