Tekst objavljen: 11.08.2019 18:00        


Kompanija "Merkator" počela je prodaju 13 tržnih centara, jednog u Sloveniji i 12 u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Merkator prodaje 13 tržnih centara u eks-YU zemljama

Time je nastavila primenu strategije za smanjenje dugovanja Merkator grupe. "Merkator" je prošle godine prodao 10 šoping centara u Sloveniji austrijskom investitoru "Supernova", a sada prodaje šoping centar u Kopru, kao i četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u BiH i dve u Srbiji, javlja ljubljanski "Dnevnik".

Sve nekretnine se prodaju po principu zakupa, što znači da će "Merkator" ostati zakupac nekretnina koje trenutno poseduje, prenosi agencija STA.

Prodaja objekata je deo strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje "Mercator Grupe" i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu delatnost poslovanja - maloprodaju robe široke potrošnje.

Strateški cilj kompanije je da se na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. obezbedila finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

"Merkator grupa je u poslednje dve godine povećala EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) u okviru koje posluju IDEA prodavnice, Roda marketi i Merkator hipermarketi, za više od 72 odsto, odnosno sa 62,3 miliona evra na 107,5 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mercator Grupa je uspela da snizi dug za skoro 200 miliona evra, što je doprinelo tome da odnos neto duga i EBITDA, sa 14,1, bude snižen na ispod šest", saopšteno je.

Merkator je poslovao u sastavu hrvatskog koncerna Agrokor, koji je u aprilu prestao da postoji pod tim imenom zbog ogromnih dugovanja, a njegovo poslovanje preuzela je novoosnovana Fortenova grupa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
idea Hrvatska Agrokor tržni centar mercator

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana