Tekst objavljen: 09.10.2016 10:00        


Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da su ključne mere koje je to Ministarstvo predložilo u Strategiji razvoja industrije informacionih tehnologija, razvoj IT kadrova radi popunjavanja postojećih potreba tržišta, ali i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta radi sprečavanja odliva kadrova u tom sektoru.

Mere za razvoj IT kadrova i njihov ostanak u Srbiji

Ona je, navodi se u saopštenju, podsetila da je unapređenju i podršci IT industriji i premijer Aleksandar Vučić dao značajno mesto u novom programu Vlade Srbije, kao dodatni podstrek svim resorima da iskoriste potencijale koje informacione tehnologije imaju za celokupni privredni rast i društveni razvoj.

"Putem programa prekvalifikacija koji pripremamo, doći ćemo do brzog rešenja trenutne potrebe za kadrovima, dok će uvođenje informatike i programiranja kao obaveznog nastavnog predmeta dugoročno otvoriti mogućnost za formiranje većeg broja IT profesionalaca u Srbiji. Sa druge strane, moramo i da stvorimo takve tehnološke ekosisteme koji će biti privlačni i stručnjacima koje već imamo, jer nam preti i odliv nastavnog kadra u ovoj oblasti", upozorila je Matić.

Ona je pozdravila organizovanje stručnih konferencija kao što je Coming IT, koje motivišu stručnjake da unaprede svoje poznavanje trendova i da primene najnovija tehnološka rešenja, kao i izbor teme ovogodišnje konferencije - Smart Cloud.

"Cloud je nesumnjivo jedan od najznačajnijih trendova u razvoju mreža, jer omogućava brojne brze i efikasne usluge ne samo poslovnim subjektima već i građanstvu. Unapređenju pravnog okvira za korišćenje Cloud-a, ali i za podsticaj ukupnoj digitalnoj ekonomiji i e-upravi doprineće usvajanje Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Zakona o elektronskim komunikacijama, kao i implementacija Zakona o informacionoj bezbednosti", zaključila je Matić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan belić 09.10.2016 10:37

    U "istoriju ljudcke" civilizacije, još nije "priBeležno", da je "kav" republička, "kav" vlada, "šibnula" PDV, što se tiče IT industrije, "sas" 8 % na 20 % !?!?!?!?
    Time je jasno dala svima do znanja, da je taj sektor privrede, ama baš "niMalko neInteresuje" !!!
    Samim tim, je gro "štručnjaka priBacila" u "sive vode", jer im se tako više isplatilo, a nas nekol'ko, koji smo pokušali pošteno da radimo, je jednostavno propalo, jer je odnos "bijo atprilike" 10 : 1 !!!
    I sad' samo licemer, tipa "kav primijera", može ovako nešto da "lupa", jer to izgleda dobro "priko" medija...
    "Daklem" suprotno tvrdnjama, vlast je stvorila "ambijenat" koji totalno uništava IT sektor !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it sektor razvoj it sektora mladi radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana