Tekst objavljen: 30.11.2015 14:13        


Udruženje bankarskih klijenata Efektiva održalo je protest ispred zgrade Vlade Srbije i Narodne banke zbog nezadovoljstva dosadašnjim radom i rezultatima vladine Radne grupe na rešenju problema kredita u švajcarskim francima.

Masovni protesti ispred Vlade i Narodne banke

Više od tri stotine dužnika, koji imaju kredite u švajcarskim francima, otpočelo je protest najpre ispred NBS, a potom su isti nastavili ispred Vlade, gde su poručili da će ostati sve dok im se neko ne obrati i ne ponudi model za rešavanje njihovih problema. 

Oni su takođe naveli da je povod okupljanja i nezadovoljstvo dasadašnjim radom radne grupe koja nije uspela da pronađe rešenje ili olakšice za sve one koji imaju kredit u francima. 

“Mi očekujemo da rešenje, makar i to rešenje koje su doneli, bude pravično rešenje i odluka Vlade da banka mora da ga primeni i da se ne primenjuje samo za one koji su socijalno ugroženi, jer smo svi socijalno ugroženi, dakle i onaj koji ima 200 hiljada platu njemu je rata 195 hiljada dinara i on nema od čega da živi, definitivno su svi socijalno ugroženi”, Mirjana Uzelac, Udruženje Efektiva. 

Okupljeni su poručili da traže da se krediti u francima konvertuju u evro, kao i smenu guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, koja, prema njihovim rečima, nije uspela da im pomogne da reše probleme.

U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 građana, koji imaju poteškoće prilikom otplata rata kredita, zbog toga što je od januara ove godine švajcarska valuta naglo ojačala.

Iz “Efektive” najavljujui radikalizaciju protesta. Ranije su saopštili da će štrajkovati glađu, a opominju Vladu i Narodnu banka da će sa šatorima kampovati ispred njihovih zgrada.

- Svako ko ima šatorsku opremu, vreće za spavanje, ćebad, termose i slično, neka ih ponese sa sobom, bilo da ostaje u kampu ili ne, jer će trebati ljudima koji žele da dežuraju i tokom noći, piše na Facebook grupi “Efektive”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ministarstvo finansija odgovorilo

Iz Ministarstva finansija poručili su da su bankama dali preporuke vezano za građane koji imaju kredite u švajcarskim francima, a koje bi trebalo da uzmu u obzir platežnu moć svakog pojedinačnog klijenta i njegovog domaćinstva, kao i tržišne okolnosti kada se zadužio.

Preporuke se, prema navodima ministarstva, ne mogu tumačiti kao pokuššaj meššanja u slobodu ugovaranja, ali podrazumevaju da će ih banke razmotriti i primeniti na osnovu individualnog pristupa svakom klijentu.

- Očekuje se da banke i njihovi klijenti, uvažžavajući preporuke, pronađu međusobno prihvatljiv način za prevazilaženje situacije – poručuju iz ministarstva dodajući da je situacija komplikovana, jer je švajcarac jačao u odnosu na evro i dinar, a istovremeno je pala cena stanova na domaćem tržžišštu. To je, kako je navedeno, uslovilo da veliki broj građana izgubi mogućnost da redovno plaća rate bakama.

- U okviru analize sagledana su i reššenja koja su primenjena, ili se razmatraju u drugim zemljama koje su se suočile sa sličnom problematikom, navode u Ministarstvu.

2 komentara

  1. User image
    Guest 30.11.2015 15:06

    Pa mora Jorgovanka da plati nove stiliste,frizere i ostale potrebe vezane za novi stajling ,kao i obaveze poklonjenog stana od 150 kvadrata,kao i skolovanje dece u elitnim skolama u inostranstvu sto sve mnogo kosta.Stvarno ste preterali trazite da se odrekne svih tih privilegija jer da se razumemo to sve opet neko mora da plati a to ste Vi gospodo,zaro nemojte dzabe da se mrznete pa posle i lecenje da placate.

  2. User image
    advokat 01.12.2015 8:18

    Treba primeniti rešenje koje je guvernerka NBS gospodja Jorgovanka Tabaković ugovoroila za otplatu kredita za svoj stan _ genijalno jednostavno,
    otplatila je glavnicu kredita u evrima, a kamata je otpisana. sve po ugovoru i socijalno pravedno, a i briga o zaposlenom čoveku je uzorna.
    Naravno, teba doneti i lex specijalialis i nazvati ga opi imenu ove osobe LEX JORGOVANSIENSIS

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
efektiva stambeni krediti krediti u švajcarcima ministarstvo finansija građani Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana