Tekst objavljen: 23.03.2020 11:55        


Za vreme vanrednog stanja maloprodajna cena zaštitnih maski koje privrednim subjektima distribuira RFZO može biti najviše 120 dinara sa uračunatim PDV-om, a krajnji kupac po kupovini ih ne može kupiti više od 10

Maske do 120 dinara, može da se uzme najviše deset

To je predviđeno Uredbom o ograničavanju maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koju je juče objavio Službeni glasnik.

Republički fond za zadravstveno osiguranje distribuira zaštitnu opremu - maske u cilju blagovremenog i ravnomernog snabdevanja tržišta, a na osnovu zahteva, odnosno narudžbenice, pravnim licima koja se bave distribucijom isporučuje najmanje 500.000 maski.

- Pravna lica uz narudžbenicu - trebovanje dostavljaju spisak privrednih subjekata koji se bave maloprodajom zaštitnih sredstava za dalju prodaju traženih količina - navodi se u Uredbi i dodaje da "Vlada posebnim aktom odobrava isporuku i određuje uslove isporuke zasštitnih sredstava pravnim licima”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Maloprodajna cena za zaštitna sredstva nabavljenih po ovoj Urebdi može maksimalno iznositi 120 dinara po komadu, sa uračunatim PDV-om, a privredni subjekti koji se bave maloprodajom zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja po jednoj kupoprodaji mogu isporučiti fizičkom licu - krajnjem kupcu najviše 10 komada zaštitnih sredstava - maski.

Novčane kazne za nepoštovanje obaveza propisanih uredbom i pružanje neistinitih podatak su od 50.000 dinara do dva miliona dinara.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije:

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

3 komentara

  1. User image
    Ljiljana 23.03.2020 14:49

    Gde mogu da kupim maske,nijedna apoteka ih nema?

  2. User image
    jelena 23.03.2020 15:44

    Snajderke su sile i delile pamucne maske, imaju manji stepen zastite, ali su ih sile dan i noc i delile besplatno, dobili smo donaciju maski od kineza, slala se inspekcija po apotekama kada su privatnici naplacivali komad 80din. i sada da maska kosta 120 din. Van svake pameti! Ja nemam para da kupim i mogu da budem bolesna i da je ne nosim zbog cene, i sta onda? Treba da ugrozim druge posto sam ja vec otpisana jer nemam para za njih.

  3. User image
    Branko 23.03.2020 17:01

    Građani koje godinama prosto siluju porezom nemaju pravo na besplatne maske i rukavice. Oni koji nemaju para mogu slobodno da se zaraze i imaju pravo da zaraze sve druge oko sebe. Uredbom je ograničeno da se može kupiti 10 maski po jednoj obavljenoj kupoprodaji ali nije definisan broj kupoprodaja koje lice može da izvrši. Znači za one koji obiđu 10 radnji, to je 100 maski ali i više kretanja i veća opasnost od zaraze. Jer u Srbiji nikada ništa nije bilo uređeno zglavno i kako treba, čak ni u vremenu kad nismo imali pritisak bilo kakve boleštine, a ovo sada nije više ni za komentar. Kadaimamo situaciju da 24h u medijima gledamo razne pravnike, pekare, pogrebnike, ekonomiste a ni jednog doktora, epidemiologa, hemičara ili nekog drugog relevantnog eksperta, onda imamo to što imamo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštitne maske ograničenje cena korona virus vanredno stanje maske

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana