Tekst objavljen: 21.08.2015 14:57        


Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnju sezonu maline nisu obeležila poznati sukobi između proizvođača i otkupljivača, a razlog je jednostavan - i jedni i drugi su zadovoljni prinosom, kvalitetom i otkupnom cenom. 

Malinari zadovoljni otkupnom cenom

No, time nisu rešeni krupni i hronični problemi u srpskom malinarstvu, poput nekvalitetnog sadnog materijala, nedovoljne primene naučnih dostignuća u proizvodnji, skupih kredita namenjenih proizvođačima, ali i monopolističkog ponašanja otkupljivača.

I proizvođači i otkupljivači se slažu u oceni da je ova sezona mnogo bolja i po kvalitetu i po prinosu nego prethodnih nekoliko godina, a malinari su zadovoljni i akontnom cenom. Završena je berba osnovnih sorti, poput "vilameta" i drugih, a ostalo je da se ubere neznatna količina "polane", koja u kompletnom rodu učestvuje sa svega 0,5 odsto.

- Posle niza godina, ova sezona mogla bi da se nazove solidnom, a malinari i hladnjačari trebalo bi da budu zadovoljni - rekao je za Danas Borko Pavić iz Užica, sekretar "Srpske maline", saveza koji okuplja četrnaest udruženja proizvođača iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Za otkupne cene, koje su u užičkom kraju bile oko 200, a u šabačkom i valjevskom dostizale i 250 dinara, naš sagovornik kaže da su takođe solidne i očekuje da konačna cena bude malo viša.

- Još nisu urađeni konačni obračuni. Očekujemo da konačna cena bude korigovana, ali mislim da nije realno da bude 2,3 evra, koliko su tražila neka udruženja. Ipak, kada u obzir uzmemo sve okolnosti, malinari mogu da kažu da nisu imali gubitaka i da bi iznos od 1,7 do 1,8 evra trebalo da bude početna osnova za razgovore tokom narednih desetak godina, a tržište će samo da reaguje i uredi konačan iznos.

Taj početni iznos trebalo bi da bude realan, to bi sprečilo hronične tenzije, sukobe i žučne pregovore sa predstavnicima hladnjača - navodi Pavić i ističe da su sukobi sa otkupljivačima i hladnjačarima ove godine izostali zahvaljujući i razumevanju Ministarstva poljoprivrede, koje je nekoliko puta u razgovorima posredovalo.

Vlasnici hladnjača priznaju da su pogrešili u preceni o visini prinosa i kvalitetu, jer su ove godine i rod i kvalitet bili bolji nego što su najavljivali, ali poručuju da bi proizvođači trebalo da budu zadovoljni cenom, a da će tržište pokazati kako će se malina prodavati. Vlasnici hladnjača pregovaraju o prodaji i ističu da je Srbija krenula u ekspanziju uzgoja maline, ali da bi se taj trend održao potrebni su kvalitetnije sadnice i primena.

- Prihod od otkupa je izuzetno veliki za naše uslove, jer će se proizvođačima ove godine isplatiti oko 200 milijardi dinara. To je suma koja iziskuje dodatne mere kako bi taj prihod bio održiv i unapređen - poručuje vlasnik velike hladnjače koji želi anonimnost, ali nije bio voljan da kaže koliku zaradu će ostvariti hladnjače prilikom izvoza tog voća. On navodi da je rod veći nego prošle godine, kada je bio oko 80.000 tona, te da smatra da konačna cena neće biti viša od akontne cene koja je u užičkom kraju, u proseku, bila oko 200 dinara. Na pitanje koliku cenu bi malina mogla da postigne u izvozu, on kaže da je to teško predvideti, jer je vrlo malo hladnjača zaključilo ugovore sa inostranim kupcima.

Da su rod i kvalitet bolji nego prošle godine, potvrđuje i Vitomir Tomić, direktor hladnjače "Jugent", čiji je vlasnik francuska kompanija "Deskur".

- Dogodilo nešto što se ne događa baš često, jer je prinos dosta veći u odnosu na prosečne godine, tako da

Skupa investicija
- Novi zasadi maline su veoma skupe investicije, a srpskom malinarstvu je potreban novi i kvalitetniji sadni materijal, kao i pomoć države da ga nabavimo.

Mi smo pronašli institute u Evropi koji proizvode izuzetno kvalitetne sadnice, ali potrebna nam je podrška za povoljnije bankarske kredite od trenutnih koji su veoma skupi - kaže Pavić i potvrđuje da se u Srbiji podižu novi malinjaci, ali da će se kroz četiti ili pet godina sve to loše odraziti na kvalitet i prinos zbog loših sadnica.
su proizvođači imali i veći prinos i solidnu cenu. Prinos je bio negde i do 40 odsto veći od prosečnih prinosa ranijih godina - naveo je za Danas Tomić i procenio da konačna cena ne bi trebalo da bude viša od akontne cene.

Na pitanje da li su cenom zadovoljni otkupljivači i hladnjače, Tomić kaže da to zavisi od toga kako se ko snašao i da li je ugovorio prodaju.

- Nažalost, neke firme izašle su sa veoma niskim cenama, ali to je tržište. Primera radi, te firme prodaju najkvalitetniji "rolend" za oko 2,4 evra za kilogram, što je izuzetno jeftino - kazao je Tomić i podsetio da se cena maline u izvozu prošle godine kretala od 2,3 do tri evra. N. Kovačević

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
maline zarada malinara izvoz maline prinos malina cena maline

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana