Tekst objavljen: 28.05.2018 10:39        


Nezadovoljni niskom cenom maline, odbori udruženja poljoprivrednih proizvođača „Limska dolina“ iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Užice odlučili su da 2. juna blokiraju put Nova Varoš Prijepolje, u Bistrici.

Malinari traže minimalnu cenu od 180 dinara

– Posle svih prošlogodišnjih problema i pokušaja da se oni reše dijalogom i zajedničkim razumevanjem, posle svih obećanja koja nisu ispunjena, dovedeni smo u situaciju da ove godine ne možemo da počnemo branje malina bez jasnih rešenja – navedeno je u zajedničkom saopštenju tih udruženja.

Uz procenu da su „egzistencija malinara i opstanak srpskog malinarstva dovedeni u pitanje više nego ikada“, navodi se i to da „veliki broj ljudi koji su se, posle niza godina, vratili na napuštena imanja i podigli svoje zasade, razmišlja o tome da napuste selo“.

– Probleme nemaju samo malinari, nego i ratari, stočari i proizvođači drugih kultura tako da se svi moraju maksimalno angažovati ako želimo da nam poljoprivreda ne ode u nepovrat. Svi pokušaji da sednemo za sto sa predstavnicima hladnjača i izvoznika, kako bismo rešili probleme, nisu uspeli jer njihovi apetiti iz dana u dan su sve veći, a proizvođači su na rubu egzistencije. Sve to dovelo nas je u situaciju da 2. juna ove godine izrazimo nezadovoljstvo mirnom blokadom magistralnog puta Nova Varoš – Prijepolje, u mestu Bistrica, sa početkom u 14 časova“, poručili su malinari.

I pored svih problema, kako navodi Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, otkupljivači najavljuju različite akontne cene i to od 70 do 120 dinara.

– U Kraljevu i Surdulici su najavili 70, pojedine hladnjače u užičkom kraju 120 dinara, ali ostali ćute. Malinari iz Prijepolja su se pobunili, jer su hladnjačari iz tog kraja najavili dnevnu cenu cenu od 50 dinara, što je neprihvatljivo – rekla je za Danas Slađana Stanković.

Ona je podsetila da je ova godina katastrofalna po prinosima, jer je nevreme izazvalo ogromne štete u malinjacima, zbog čega bi, ocenila je, minimalna cena trebalo bi da bude 1,5 evra ili odnosno 180 dinara, i ne bi trebalo da se razgovara o nižoj. „To je realan iznos sa kojim bi proizvođači mogli da pokriju osnovne troškove“, rekla je i poručila da su „poljoprivrednici postali najamni radnici hladnjača i izvoznika“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uzgoj maline cena maline malinari domaće maline

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana