Tekst objavljen: 08.06.2016 14:45        


Predstavnici Asocijacije poljoprivrednih proizvođača malina Srbije doneli su danas odluku da akontna cena za ovogodišnji rod maline bude bar 2,30 evra. Presednik asocijacije Dobrivoje Radović rekao je da je nastao problem u Moravičko - zlatiborskom okrugu i Mačvansko - kolubarskom, jer je cena ovog voća 150 dinara.

Malinari traže cenu od 2,30 evra

Rod crvenog zlata je umanjen od 30 do 40 odsto, rekao je Radović za Glas zapadne Srbije.
Prema njegovim rečima, danas će resornim ministarstvima uputiti hitan poziv za sastanak zbog toga što je akontna cena od 150 dinara ne primamljiva na osnovu kalkulacija i cene koštanja samog kilograma maline.

"Ako pogledate hemiju, repromaterijal, u odnosu na prošlogodišnji rod, cene su za ovu godinu uvećane od 25 do 60 odsto, kao i radna snaga. Kada vidimo tu akontnu cenu koju su oni izneli i obalili u Mačvansko - kolubarskom okrugu na 150 dinara, tu nema priče nema uklapanja", naglasio je Radović.

Ukoliko sastanak ne bude održan, Radović kaže da će tražiti da premijer što hitnije primi proizvođače malina, jer se oni, kako navodi, time ne bave iz hobija, već je to egzistencija za glavni život.

"Dolazim iz Ivanjice, gde smo bili oštećeni usled vremenskih nepogoda, imali smo toplu zimu, kišni period koji je uticao na 30 odsto smanjenja plodova, veliko izmrzavanje od padavina koji je negde Ivanjicu zahvatilo 40-50 odsto. Dok su drugi krajevi koji pripadaju udruženju obuhvaćeni od 20 do 30 odsto. Najveći problem koji je zahvatio proizvođače je sušenje kompletne biljke, što je problem i za sledeću godinu", zaključio je Radović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvođači malina maline cena maline otkupna cena malina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana