Tekst objavljen: 21.03.2014 11:16        


U ukupnom broju onih koji ne plaćaju poreze i doprinose najviše duguju oni koji bi trebalo sami sebi da ih i uplaćuju. Čak 69 odsto neplatiša među samozaposlenima Apsurd poslovanja u Srbiji je da u ukupnom broju onih koji ne plaćaju poreze i doprinose ubedljivo najviše duguju oni koji bi trebalo sami sebi da ih i uplaćuju?!

Mali preduzetnici - najveći dužnici

To su uglavnom preduzetnici - taksisti, zanatlije, muzičari, umetnici, koji su se samozaposlili. To pokazuje istraživanje Unije poslodavaca Srbije, a direktor ovog udruženja Dragoljub Rajić smatra da je razlog za ovako veliki broj neplatiša što njihovi prihodi nisu dovoljni da im obezbede normalna primanja, jer su zahvatanja države previsoka.

- Stanje dugovanja se menja iz meseca u mesec, ukupan obim dugovanja ne može se utvrditi, za to bi bila potrebna neka nova služba SDK, pošto u državi ne postoji trenutno institucija koja bi ovo mogla da utvrdi - napominje Rajić.

- Prema našim podacima među dužnicima za poreze i doprinose je čak 69 odsto onih koji sami sebe zapošljavaju - to su preduzetnici koji sami obavljaju delatnost ili osobe koje su jedine zaposlene u svojoj firmi. Razlog koji najčešće navode je da iz poslovanja ne uspevaju da prikupe dovoljno prihoda kako bi sami sebi uplatili poreze i doprinose i neto zaradu. Preduzetnici objašnjavaju da, kada saberu sve dažbine koje moraju da plate i druge troškove poslovanja, kao i činjenicu da čekaju po tri do šest meseci da naplate svoje potraživanje mesecima kasne sa uplatom poreza i doprinosa sebi, ili pak uspevaju da redovno uplate poreze i doprinose, ali im ne ostaje i dovoljno novca da sebi isplate neto zaradu.

Rešenjem poreznici su mi razrezali za 70 odstoveći namet u odnosu na prošlu godinu - kaže N. M. vlasnik grafičke radnje. - Na moje pitanje, na osnovu čega je to učinjeno, jer mi je obrt gotovo isti kao lane, inspektor je samo slegao ramenima i ponudio plaćanje u više rata. Jedino rešenje koje sam imao je da zatvorim radnju i da mi sada država preko biroa šest meseci plaća naknadu za nezaposlene.
- Vreme bi bilo da se konačno izvrši reforma celokupnog poreskog i parafiskalnog opterećenja preduzetnika i lica koja se samozapošljavaju i da se njihova opterećenja legalnog poslovanja spuste, jer ovako ne postoji nijedan iole racionalan razlog zašto bi se neko samozaposlio i osnovao firmu ili preduzetničku radnju na svoje ime, kada na taj način on ne može sebi da obezbedi ni osnovnu egzistenciju. Opterećenja svakog ko sam sebe zaposli treba da budu minimalna, jer time taj pojedinac skida sebe sa „državne brige“ i nije potrebno da prima socijalnu pomoć, a ako razradi svoj posao, on će tada zaposliti i još nekoga.

Smanjenje nameta

Lek za rešavanje ogromne nezaposlenosti u Srbiji i istovremeno suzbijanje sive zone ne leži u davanju milionskih subvencija pojedinim kompanijama, nego u smanjenju nameta na rad i ostalih nepotrebnih troškova poslovanja - tvrdi Dragoljub Rajić. - Kada uslovi za rad firmi i nivo opterećenja budu na izdržljivom nivou to će omogućiti i masovnije zapošljavanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    DOJCILO 21.03.2014 20:54

    Svaka VAM cast Vi ste jedini koji ste razumeli probleme PREDUZETNIKA.dojcilo

  2. User image
    leona 22.03.2014 18:04

    Gospodin Rajić iz Unije poslodavaca Srbije sve je rekao, samo nema ko da ga čuje.
    Od prvog pokušaja privatizacije u Srbiji (reforma Ante Markovića iz 1989.g.) do sada vlast tretira privatni sektor kao
    klasnog neprijatelja ili u blažoj varijanti, imaju privatnici para, mogu da plate.
    Lokalna samouprava je potpuno bez mehanizma pravne kontrole za zahvatanja iz privrede, za parafiskalne
    namete.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnici preduzetnici preduzetnici dragoljub rajić naplata poreza porezi i doprinosi porezi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana