Tekst objavljen: 12.03.2015 9:22        


Lični bankrot zvuči kao idealno rešenje za prezadužene građene koji trenutno nemaju način da se iskobeljaju iz dužničkog ropstva. Ipak, treba znati da tokom perioda bankrotstva dužnik više nema nikakvu kontrolu nad trošenjem sopstvenog novca.

Lični bankrot gori i od robije!

Kako za „Alo!“ objašnjava Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala „Kamatica“, lični bankrot je u principu kazna za dužnika koji ne izmiruje svoje obaveze, te zbog toga što je pokazao da loše kontroliše svoje finansije gubi pravo da raspolaže njima kako hoće.

- Tako će umesto njega tokom perioda bankrotstva o njegovom novcu računa voditi takozvani tutor. Velika je verovatnoća da će dužnik izgubiti ono što je imao od pokretne imovine, ali će zato nakon perioda otplate završiti sa agonijom dužničkog ropstva iz koje očigledno sam nije znao da ispliva - navodi Uzelac.
Kako dodaje, čak i da dužnik tokom perioda bankrotstva poveća svoje prihode, to se odmah uzima u obzir i povećava se suma koju prosleđuje banci.

- Iako za sada nisu poznati precizni detalji kako će lični bankrot kod nas izgledati, u principu nema mogućnosti da dužnik u slučaju povećanja prihoda ostane na istom planu otplate dugova po prvenstveno utvrđenom planu, a da drži u džepu više para. Naprotiv, odmah će se napraviti računica za novi, povećani iznos rata otplate - upozorava Uzelac.

On zaključuje da je suština u tome da će lični bankrot doneti podeljenu odgovornost banke i dužnika.
- Do sada je sve bilo na građanima - da znaju zakon, svoja prava, kretanje kamata, „libora“, „euribora“... Sada će imati nekoga ko sve to zna, odnosno tutora, i samo će morati da postupaju po njegovom nalogu - kazao je Uzelac.

Dužnici u Srbiji od juna će moći da proglase lični bankrot, što bi trebalo da reši problem više od 200.000 građana kojima su blokirani računi. Kad bankrotira, dužnik dobija staratelja koji upravlja njegovom imovinom i prihodima, ostavljajući mu novac za životne potrebe ili zakonski minimum, koji iznosi jednu trećinu plate. Sve što nije neophodno, prodaje se radi namirenja duga poveriocima. Tako bi dužnik nakon kraćeg perioda konačno bio oslobođen obaveza prema banci.

Procedura za bankrot:

  1.  Podnošenje zahteva za bankrot
  2.  Saslušanje i provera da li su ispunjeni uslovi za proglašenje bankrota - pregled stanja dužnika (da li je bankrot jedino rešenje)
  3.  U slučaju da sud odobri bankrot statusom bankrotstva dobijate zaštitu od svih vrsta tužbi po osnovu dugovanja. Dobija se stečajni upravnik - nadzornik koji upravlja imovinom i rasprodaje je u cilju delimičnog ili potpunog namirenja dugova. Evidencijom u kreditnom birou se onemogućava novo zaduženje (period za ovaj status u Americi je sedam godina), kreira se dugoročni, vremenski ograničen plan otplate
  4.  U slučaju da bankrot nije odobren, dužnik mora da plati sve, to jest nema sudske zaštite i verovatno će poverioci da sudski naplate svoja potraživanja

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženje finansije banke novac lični bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana