Tekst objavljen: 13.05.2018 10:02        


Ukoliko ovog leta idete na odmor u Grčku, pripremite se na dodatni trošak, jer će vas letovanje u toj zemlji sasvim sigurno koštati više nego prethodnih godina. Naime, vlasnici apartmana u Grčkoj ovog leta su podigli cene u proseku za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu jer im je ta sezona bila više nego dobra, a potražnja velika, a od 1. januara uvedeno je i plaćanje boravišne takse.

Letovanje u Grčkoj biće 10% skuplje nego prošle godine

- Iako su cene podignute u proseku za 10 odsto potražnja je i dalje velika, a turisti, naučeni prošlogodišnjim iskustvom da se smeštaj brzo rasprodaje su već u oktobru i novembru uveliko krenuli da se raspituju i rezervišu smeštaj za novu sezonu. Ta velika potražnja za narednu sezonu praktično čim se završilo leto dala je krila vlasnicima da i ove godine podignu cene - kažu za "Blic" u turističkoj agenciji "Nikana Travel".

Od popularnih destinacija kod naših ljudi najviše su cene skočile na drugom prstu Halkidikija, Sitoniji, ali kako navode u ovoj agenciji, i pored toga ova regija je najtraženija i najprodavanija.

Najniža cena u predsezoni je 30 evra, a u sezoni i do 80 evra

Granica koja deli sezonu od predsezone i postsezone se takođe pomerila pa se može reći da je sada sezona u punom jeku već od 20. juna i traje do 10. septembra, a pik sezone je između 15. jula i 15. avgusta.

- U predsezoni, do 20. juna, najniža cena smeštaja je 30 evra po danu za jednu četvoročlanu porodicu, a prosečna cena je oko 40 evra. Najniža cena za četvoročlanu porodicu od 20. juna pa nadalje je od 40 do 50 evra po danu, a prosečna cena od 50 do 80 evra. Od 10. septembra pa nadalje cene su iste kao početkom juna - kažu u "Nikani".

Za razliku od ranijih godina kada je u sezoni bilo moguće letovati za 35 evra po danu, to sada više nije moguće. Neki minimum koji porodica u sezoni mora izdvojiti za iole pristojan smeštaj na prihvatljivoj lokaciji kada je udaljenost od mora i grada u pitanju je 50 evra po danu. Cene se naravno razlikuju i po kvalitetu smeštaja.

Naši turisti plaćaju i 300 evra za noć

- Turista za najjeftiniji smeštaj dobija studio (jedna prostorija u kojoj su kreveti i čajna kuhinja), privatno kupatilo i terasu, a nameštaj je drveni. To su smeštaji koji nisu renovirani poslednjih desetak ili više godina. Uglavnom uz to ide i lošija jer je smeštaj nešto dalje od mora, a ponekad i od grada....Dok, kvalitetniji i skuplji smeštaji obično nude apartmane koji podrazumevaju izdvojenu spavaću sobu u odnosu na dnevnu sobu u kojoj je kuhinja... Osim komfora oni nude i noviji i moderan nameštaj, a često velika i uređena dvorišta, bazen, privatni parking najčešće natkriveni, prostor za roštiljanje i druženje - navode u "Nikani".

Udaljenost od plaže je takođe veoma bitan faktor jer turisti često pristaju na kompromise kako bi dobili smeštaj koji je na samoj plaži.

- Ako je smeštaj noviji i moderan i pritom se nalazi na plaži naši gosti su spremni da izdvoje i više od 150 evra, sve do 300 evra po danu, samo za prenoćište. I verovali ili ne, upravo takvi objekti se prvi rasprodaju - ističu u agenciji.

Boravišna taksa nesme da bude uključena u cenu aranžmana

Još početkom godine svima je bila poznata informacija da su grčke vlasti odlučile da od ove letnje sezone uvedu novi namet u vidu boravišne takse. Visina ove takse zavisiće od vrste smeštaja, a računaće se kao fiksni iznos i to po danu i po sobi, a ne po osobi. Najeftinije je u privatnim sobama, studijima i apartmanima, gde boravišna taksa iznosi 0,5 evra po danu, što znači da će desetodnevno letovanje u toj vrsti smeštaja poskupeti za samo pet evra.

Toliko košta i boravišna taksa u hotelima sa jednom i dve zvezdice, dok je smeštaj u hotelima sa tri zvezdice zbog boravišne takse poskupelo za 1,5 evra po danu, odnosno 15 evra u slučaju odmora do 10 dana.

U hotelima sa četiri zvezdice sve je mnogo skuplje, i u njima će novi namet iznositi tri evra po danu, dok je najskuplje, očekivano, u hotelskom smeštaju sa pet zvezdica. U njima boravišna taksa košta četiri evra po danu, odnosno 40 za desetodnevno letovanje.

Kako nam je rečeno u nekim agencijama će ove takse biti uključene u ukupnu cenu boravka i gostima se neće naplaćivati posebno.

Međutim, kako nam objašnjava Uroš Đukić, direktor turističke agencije "Mitos travel" po tamošnjim zakonima boravišne takse ne smeju da budu uključene u cenu aranžmana.

- Zbog toga se plaćanje ovih taksi vrši isključivo na recepciji hotela, ako su putnici smešteni u hotelu, ili kod lokalnog predstavnika agencije, ukoliko se radi o apartmanskom smeštaju - objašnjava Đukić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skuplje letovanje Grčka letovanje plaćanje takse turističke agencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana