Tekst objavljen: 30.10.2014 13:59        


Kompanija Lenovo završila je preuzimanje Motorola Mobility jedinice od kompanije Google, čime je Lenovo pozicioniran kao treći najveći proizvođač smart telefona u svetu, a vrednost transakcije je oko 2,91 milijardi dolara.

Lenovo preuzeo Motorolu

Iznos od 2,91 milijardu uključuje približno 660 miliona dolara u kešu, kao i 519.107.215 novoizdatih običnih akcija Lenovo, čija vrednost prelazi 750 miliona dolara i oko 4,7 odsto ukupnog akcijskog kapitala kompanije. Preostalih 1,5 milijardi biće isplaćeni Googleu u formi trogodišnjih obveznica. Prethodno joj je isplaćeno oko 228 miliona dolara u kešu.

Lenovo će upravljati kompanijom Motorola sa sedištem u Čikagu. Završetkom ovog preuzimanja, Lenovo će preuzeti i 3.500 zaposlenih širom sveta, od čega 2.800 u SAD. Preuzimanjem Motorole, Lenovo je preuzeo i inovativni protfolio smart telefona kao što su Moto X, Moto G, Moto E i DROIDTM serija, kao i planiranih budućih Motorola proizvoda.

Izvršni potpredsednik Lenovo Mobile Business group grupe Liu Jun biće predsednik Upravnog Odbora kompanije Motorola, a Rick Osterloh, veteran kompanije Motorola, ostaće predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Motorola.

Kombinacijom prednosti naše dve kompanije, očekujemo da ćemo prodati više od 100 miliona mobilnih uređaja ove godine, oslanjajući se na vodeću poziciju Lenovo brenda na tržištu Kine, ali i tržišta u razvoju, dok Motorola ima čvrsto uporište u razvijenim tržištima poput SAD, rekao je Jun.

Ovo je peti put od 2005. godine kako je Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama (CFIUS) odobrio Lenovu prezimanje američke kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
motorola mobilni telefon lenovo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana