Tekst objavljen: 16.01.2017 10:59        


Ledeni talas, koji je u poslednjih desetak dana zahvatio Balkan podstakavši skok tražnje, potrošnje i cena električne energije na berzama u regionu, počeo je da popušta a sa njim i cene na tržištu struje koje su dostizale najviše nivoe od februara 2012. 

Ledeni talas popušta a sa njim i cene struje na berzama

"Cena struje na berzi električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi SEEPEX, nakon kratkotrajnog rasta se stabilizuje i vraća na prosek, i trenutno se kreće oko 70 evra po megavat satu (MWh)", izjavio je za Tanjug direktor te berze Miloš Mladenović.

Do poremećaja na tržištu trgovanja električnom energijom na berzama početkom ove sedmice došlo je, kako kaže, zbog ledenog talasa, ali i zbog dugog sušnog perioda koji već duže vremena vlada, a ovaj region je dosta zavistan od hidrološke situacije.

"Početkom ove nedelje na SEEPEX-u su zabeležene rekordne cene, pri čemu je prosečna dnevna cena struje 11. januara u Srbiji dostigla oko 150 evra po megavat satu, dok je u Mađarskoj u nekim satima toga dana dostignuta cena struje i od 300 evra po megavat satu, što je nezabeleženi slučaj u istoriji ove berze", naveo je Mladenović.

Prema njegovim rečima, u poređenju sa petkom, 6. januarom, koji je bio normalan dan na berzi za ovo doba godine, prosečna dnevna cena struje u Srbiji na berzi bila je oko 50 evra po kilovat satu, što je uobičajeni prosek.

"Sada imamo stabilizaciju tržišta, tako da je na današnji dan na berzi SEEPEX prosečna bazna cena struje negde oko 70 evra po megavat satu. Ja se nadam da će se cene struje vratiti u normalu i da će doći do stabilizacije tržišta u narednom periodu, jer nas očekuje i blago otopljavanje, posle ovog ledenog talasa", istakao je on.

Mladenović je naglasio i da na SEPEX-u u prethodnom periodu nije bilo većih poremećaja kada je reč o količini struje kojom je dnevno trgovano, dodajući da je u Srbiji to dnevno bilo između 2.000 i 2.500 megavat sati.

"Bitno je da, iako su cene struje bile povećane, energije ima na raspolaganju za sve učesnike", rekao je on, dodajući da je ovaj prethodni period dokazao važnost uspostavljanja projekta berze električne energije SEEPEX.

Direktor Hrvatske berze električne energije CROPEX Silvio Brkić izjavio je Tanjugu da se volumen trgovanja na toj berzi nije značajnije menjao, ali je zabležena nešto manja ponuda električne energije zbog stanja u regionu, što je u krajnjem ishodu uticalo na cene na CROPEX-u koje su značajno porasle.

"Prosečna satna cena u januaru se popela na 71,66 evra po megavat satu. Najviša bazna cena za jedan dan je iznosila 158,79 evra/MWh (11. januara), dok je maksimalna cena za jedan sat u kojem se trgovalo iznosila 200,86 evra/MWh, i pri toj ceni je ostvaren volumen trgovanja od 10,5 MWh", kaže Brkić.

Kako dodaje, najveći obim trgovanja ostvaren je 31. decembra za isporuku 1. januara 2017, u visini od 641,1 MWh. S druge strane, najniži volumen trgovanja je bio, dodaje on, 7. januara za isporuku narednog dana, i to u visini od 153,0 MWh.

"Cene na CROPEX-u su se za sada stabilizovale, ali s obzirom na najavljeni novi val hladnoće u januaru teško je prognozirati dalja kretanja cena", naveo je Brkić za Tanjug.

Berza električne energije SEEPEX, odnosno Dan unapred tržište, otvorena je 2016. nakon nepunih 14 meseci od usvajanja novog Zakona o energetici koji je do kraja definisao sve principe po kojima to tržište treba da radi.

Direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović kaže da je glavna prednost berzi električne energije to što one daju referentnu cenu struje za svaki sat u svakom danu, odnosno da je "berza jedno savršeno ogledalo koje niti ulepšava niti poružnjuje stvarnost".

Dodaje da struja mora da se posmatra kao roba koja je podložna zakonu ponude i tražnje, jer kad potrošnja raste, raste i njena cena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje berza struje struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana