Tekst objavljen: 24.09.2017 17:34        


U Privrednoj komori Srbije održan skup o alternativnim načinima finansiranja malih i srednjih preduzeća. Osim para bez kamate, dobijaju i izlazak na tržišta u regionu.

Lakše do novca kroz ustupanje dela firme

Umesto skupog bankarskog kredita mala i srednja preduzeća u Srbiji do novca za opstanak i razvoj mogu da dođu i preko specijalizovanih investicionih fondova. Ovaj novac firma dobija bez kamate, a cena je - manjinski udeo fonda u vlasništvu firme.

IT PREDUSLOV

- Sve kompanije koje imaju inovativnu tehnologiju imaju veće šanse da uspeju na međunarodnom i svetskom tržištu. IT više nije posebna grana, već preduslov da u bilo kojoj grani uspete na međunarodnom tržištu - ističe Vladimir Pavlović.

Finansiranje kroz udeo u kapitalu donosi obostranu korist - i za firme i za fondove, čulo se na skupu u Privrednoj komori Srbije pod nazivom "Javno privatni dijalog o alternativnim izvorima finansiranja".

Kompanije na ovaj način, uz preko potreban novac, dobijaju i znanje i šansu za izlazak na tržišta regiona. A, fondovi kao manjinski vlasnici, kroz širenje firme u koju su investirali i kroz porast njenih prihoda uvećavaju sopstvenu imovinu.

- Za razliku od banaka koje očekuju da im godišnje platite dva, tri odsto na ime kamate, ovi fondovi vam pomažu da vaša kompanija prihode uveća i nekoliko desetina puta. U toj situaciji je i vlasnik firme zaradio 10 puta više od inicijalne vrednosti svoje kompanije, a i ovi fondovi su zaradili ne dva, tri odsto godišenje, nego dva tri puta više u odnosu na ono što su uložili - objašnjava za "Novosti" Vladimir Pavlović, direktor konsalting kompanije Wm equity partners, koja je organizovala konferenciju uz podršku USAID projekta za bolje uslove poslovanja.

On ističe da su za nastanak i razvoj ovog načina finansiranja malih i srednjih preduzeća u Srbiji pre potrebni podsticaji, u smislu informisanosti i ohrabrenja kompanija, nego uklanjanje nekih određenih prepreka.

Domaća kompanija Cube Team je 18 odsto svog vlasništva "prepustila" investitoru - holandskom fondu Enterprise Innovation Fund.

- Ulaskom fonda u našu kompaniju mi smo, osim finansija, dobili mogućnost da ostvarimo našu viziju, koju nismo mogli da izgradimo sa poslovanjem i nivoom kapitala koji smo imali u Srbiji - kaže za "Novosti" Milan Popadić, jedan od osnivača firme. - Srbija je jedno od najmanjih tržišta u regionu, ako se izuzmu bivše republike SFRJ. A, svako novo tržište zahteva novi kapital. Mi smo to dobili kroz mogućnost saradnje sa fondom. Fond nam je prethodno tražio da ispunimo konkretne zahteve koji se odnose na neke standarde u smislu načina vođenja firme, administracije, još nekih važnih stvari koje će da utiču na dugoročnu vrednost. Zato se i transformišemo iz firme koja je bila uslužna u IT firmu. Transakcija je obavljena krajem aprila, a pre tri nedelje smo pustili novu aplikaciju u Bugarskoj, gde još nemamo kancelariju. Prve prihode u toj zemlji očekujemo do kraja godine.

OD 100 MILIONA DO MILIJARDE

- Kada se saberu domaći i regionalni investicioni fondovi kojima je Srbija interesantna za ulaganje razgovaramo sigurno o nekoliko stotina miliona evra, što nije zanemarljiva cifra - ističe Vladimir Pavlović.

- Međutim, s druge strane, to je značajno manji iznos u odnosu na ono čime raspolažu banke. Verujem da će u narednom periodu biti prilike da se ova industrija dodatno razvije, pa da bude prisutna u milijardama na domaćem tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansiranje malih i srednje kapita firme američka privredna komora alternative finansiranja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana