Tekst objavljen: 20.06.2017 13:59        


Donošenje odluke o kupovini stana, iako se u početku čini kao najteži korak na putovanju do nove nekretnine, ništa je spram papirologija i procedura koje prethode vlasničkom listu.

Kupujete stan? Ovo je 5 najvažnijih koraka

Izbor lokacije, blizina okolnih objekata, linija gradskog saobraćaja ispostavlja se manje bitnim od trenutka kada se susretnete sa prvim papirima, koji garantuju da je objekat legalizovan, u čijem je vlasništvu bio, da li je plaćen porez... U narednim redovima predstavićemo glavne faze kroz koje prolaze budući vlasnici stana, pišu Večernje novosti.

1. Odabir nekretnine

Prilikom odabira nekoliko najprivlačnijih stambenih jedinica, arhitekte predlažu da ih stavite na papir upoređujući međusobne prednosti i mane. Iako se mnogi kupci vode mišlju da je novi stan privlačnija investicija, stručnjaci iz oblasti nekretnina preporučuju eventualno renoviranje kao privlačniju opciju, kojom novi vlasnici imaju priliku da stambenu jedinu prilagode po svojoj meri.

“Mnogi mladi parovi ipak se odlučuju za nekretnine u koje se odmah mogu useliti, dok neka sredovečna generacija rado prihvata opciju kupovine starijih objekata uz renoviranje”, objašnjavaju iz agencije za prodaju nekretnina iz Novog Beograda. “Ukoliko uzimate nekretninu bez ulaganja, neophodno je proveriti kvalitet prozora i vrata, ali i instalacija i podnih obloga. Skrivenih mana, koje se otkrivaju s vremenom nakon useljenja mora biti u svakom objektu, i na to kupci moraju biti spremni.

Stanovi u novoizgrađenim zgradama zahtevaju i proveru urbanističkog plana za okolne ulice kojim kupci mogu unapred da znaju da li će im prozore zakloniti neka nova građevina, koja će biti izgrađena”, navode u agenciji.

2. Provera katastra nepokretnosti

Provera dokumentacije odabrane nekretnine kreće sa adrese službe za katastar nepokretnosti, gde se proveravaju zemljišno-knjižni status odabranog stana ili kuće. U ovoj službi kupci dobijaju informaciju ko je vlasnik nekretnine, da li je i kada uknjižena, da li se nalazi pod hipotekom.

Mnogim kupcima ovaj proces deluje komplikovano, pa se u ovom koraku odlučuju za angažovanje stručnjaka. Ipak, ukoliko ste naoružani strpljenjem i imate dovoljno vremena, službenici u katastarskoj službi pružiće vam sve neophodne informacije i proveriti u kakvom statusu je objekat.

3. Predugovor uslov kredita

Stambeni kredit, kao najčešći vid novčane pozajmice za kupovinu nekretnine zahteva sklopljen predugovor između kupca i vlasnika nekretnine sa prepisom lista nepokretnosti na njegovo ime. Banke pred klijente kao obavezan zahtev postavljaju da datum potpisa predugovora i prepisa lista nepokretnosti bude isti. Ukoliko je na prepisu u kratkom periodu došlo do nekih iznenadnih promena, stručnjaci u oblasti trgovine nepokretnostima savetuju detaljnu proveru vlasničkog lista.

Zaključenje pedugovora zahteva i kaparu prodavcu, ali i provizuju ukoliko je agencija posrednik u kupovini stambene jedinice.

Sva procedura oko kupovine stana mnogo je jednostavnija ukoliko kupcima nije potreban kredit od banaka za kupovinu nepokretnosti. U tim slučajevima odmah se sklapa kupoprodajni ugovor.

4. Kupoprodajni ugovor i porez

Sklapanje kupoprodajnog ugovora vrši se između kupca i direktnog prodavca, odnosno vlasnika nekretnine. Ugovor se definiše po gotovo ustaljenom šablonu, a taj posao u velikoj meri olakšavaju i agencije za nekretnine, koje nude opciju posredovanja u sklapanju i kasnijoj overi ugovora kod javnih beležnika. Overa ugovora podrazumeva i plaćanje takse za overu, koja u najvećem broju slučajeva ide na teret kupca, a ona zavisi od vrednosti nekretnine koja je navedena u samom ugovoru.

Overen kupoprodajni ugovor kupcima ostavlja i rok od najviše 10 dana, kada moraju platiti porez na kupljenu nekretninu. Porez se plaća u opštini na čijoj teritoriji je nekretnina, a visina poreza na ime prenosa apsolutnih prava iznosi 2,5 odsto od tržišne vrednosti nekretnine, odnosno vredosti koju proceni nadležna poreska uprava. Porez se plaća u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja. Poreski obveznik je po zakonu prodavac, ali u praksi troškove poreza gotovo uvek plaća kupac. Svi kupci koji do tog trenutka nisu imali nekretninu na svom imenu, a ispunjavaju za to zakonske uslove, mogu iskoristiti odredbe o oslobađanju od plaćanja poreza za kupca prve nekretnine.

Kupovinom nekretnine postajete i poreski obveznik poreza na imovinu pa je potrebno da u nadležnoj opštinskoj poreskoj službi podnesete prijavu za porez na imovinu.

5. Upisivanje nekretnine u katastar

Korak koji sledi nakon overe kupoprodajnog ugovora je i podnošenje zahteva nadležnom sudu za promenu vlasništva nad kupljenom nekretninom. Podnesak mora sadržati jedan originalan primer overenog ugovora, potvrdu o plaćenoj taksi, fotokopije potvrde elektronskog čitača ličnih karata i kupca i prodavca kako bi stan ili kuća bili uknjiženi u katastar. U što kraćem roku, najčešće oko sedam dana, kupci mogu očekivati rešenje iz katastra da je nekretnina upisana na njihovo ime.

Izvod iz katastra nepokretnosti, odnosno vlasnički list omogućava i konačno prebacivanje računa za komunalne usluge na ime kupca, kao i promenu prebivališta za sve članove porodice novog vlasnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina nekretnine cena nekretnine kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana