Tekst objavljen: 28.12.2018 14:16        


Od naredne godine biće pokrenut jedinstveni informacioni sistem kojim će biti povezane 42 inspekcije. Uvođenje novog informacionog sistema najavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, na panel-diskusiji "Siva ekonomija - dupli trošak za potrošače".

Kupovini preko interneta od 2019. mora da se oporezuje

Prema Ljaićevim rečima, borba protiv sive ekonomije mora biti koordinisana.

"Uprkos percepciji da je Srbija najgora, ima zemalja u EU koje imaju lošije rezultate, poput Bugarske sa 32 odsto sive ekonomije ili Rumunije sa 30 odsto", rekao je Ljajić.

On je istakao da rešavanje ovakvog problema iziskuje puno truda, rada i jasnu političku volju, koja je najjasnije pokazana 2015. godine, kada je doneta zakonska regulativa.

"Siva ekonomija nikada neće biti u potpunosti iskorenjena, isto kao i korupcija, ali su važni politička volja i pravni mehanizmi", kazao je Ljajić.

Ljajić je dodao da je u borbi protiv sive ekonomije najbitnija stvar društvena svest i upozorio na to da se crno tržište preselilo na internet.

"U Skupštini će se naći Zakon o poštanskim uslugama koji predviđa da svako ko šalje robu mora da se identifikuje, a operater ima pravo da otvori paket i vidi šta je roba ako posumnja. Verujem da će to u velikoj meri uticati na trgovinu preko interneta", dodao je Ljajić, rekavši da je prethodne godine 1,8 miliona ljudi u Srbiji trgovalo preko interneta.

Pomoćnica direktora Poreske uprave Nada Novosel kazala je da je siva ekonomija prisutna u prometu akciznih dobara, kao što su duvan, alkohol, nafta i kafa, ali je i u uvozu robe iz Kine i Turske.

"Kod poljoprivrede sivu ekonomiju imamo kod ne evidentiranju prinosa i isplaćivanju na crno", rekla je Nada Novosel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Visok stepen sive ekonomije je zastupljen tamo gde je veliki nivo gotovine u plaćanju - u građevinarstvu, zdravstvu, prevozu... Najrizičnija kategorija su "perači" koji se osnuju sa prevarnim namerama", rekla je Nada Novosel.

Prema njenim rečima, Poreska uprava u 2018. godini podnela je 1.339 krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima, a otkriveno je 10 milijardi dinara utajenog poreza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporezivanje internet kupovina internet kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana