Tekst objavljen: 25.12.2013 9:15        


Država će u 2014. ukinuti subvencije za kupovinu stana, a građanima koji su zahtev predali do 13. decembra ove godine, kredit će biti odobren. U Ministarstvu privrede objašnjavaju da sve treba da funkcioniše prema tržišnim uslovima, pa i stambeni krediti. 

Kupovina stana biće za mnoge nemoguća misija u 2014.

Iako im kamatne stope za stambene kredite nikada nisu bile povoljnije, sve je manje građana koji će sebi moći da priušte stan.

Stambeni krediti su za mnoge građane nedostižna želja, tvrde u agencijama za nekretnine. - Država mora da se potrudi da imamo što više posla, da rade oba supružnika, da imaju mogućnost da podignu kredit. Tek kada se to dogodi, onda više neće trebati subvencije - kaže Aleksandra Kon iz Agencije za nekretnine Alka.
U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) kažu da su do krova nad glavom uz pomoć države dolazili građani sa prosečnim primanjima, oko 45.000 dinara.

- Uredba o merama podršci građevinskoj industriji, koja je podrazumevala subvencionisanje novoizgrađenih stanova, upravo je imala za cilj da se poveća ukupan broj tih stanova na tržištu i dovela je do efekta smanjenja starih stanova, s obzirim na to da su u tom momentu bile izjednačene cene starih i novih stanova - kaže direktorka NKOSK Maja Kosovčević.

Kako će se ukidanje subvencija odraziti na odobravanje stambenih kredita, za sada u većini banaka ne žele da komentarišu.

Po Srbiji, cene kuća i stanova su sve niže, a prodaja je stala. Primera radi, kuća u okolini Niša može se kupiti i za 5.000 evra, stan u Vranju za 400 evra po kvadratnom metru, Kragujevcu 650, a u Beogradu od 1.000 do 3.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2014. Srbija krediti uz subvenciju subvencionisani stambeni krediti kredit za stan stan na kredit kupovina stana stambeni kredit stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana