Tekst objavljen: 25.12.2013 15:30        


Američki ekonomista i nobelovac Pol Krugman ocenjuje da je teško reći zašto bitkoin ima vrednost i istovremeno ga naziva nekom vrstom virtuelnog zlata.

Krugman: Bitkoin vraća svet u doba varvarstva

U članku za američki dnevnik "Njujork tajms", pod nazivom "Bitkoin i varvarstvo", Krugman navodi da je na snazi monetarno nazadovanje - odnosno neobična rešenost mnogih ljudi da vrate sat unazad i okrenu leđa vekovima napretka.

Prema njegovim rečima, bitkoin je sličan zlatu, jer poput zlata može da se kopa, pošto je moguće stvoriti nove bitkoine, ali jedino putem rešavanja složenih matematičkih problema koji zahtevaju moćne računare i mnogo struje za njihovo napajanje.

Krugman kaže da se za stvaranje bitkoina koriste prirodni resursi, i da je najveći "rudnik" za njegovo "iskopavanje" upravo na Islandu, gde je struja jeftina.

On je taj "rudnik" na Islandu uporedio sa rudnikom Porgera u Papua Novoj Gvineji, jednim od najvećih svetskih proizvođača zlata, koji je opšte poznat po nehumanim uslovima i štetnosti po životnu sredinu.

Ali, kako Krugman kaže, i pored toga što je cena zlata pala sa nedavnog rekorda, još uvek je tri puta veća nego pre 10 godina, zbog čega se iskopavanja moraju nastaviti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bitkoin bitcoin paul krugman pol krugman virtuelni novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana