Tekst objavljen: 17.10.2018 13:20        


U Ministarstvu finansija očekuju da će biti postignuta dobra cena za prodaju državnog udela u Komercijalnoj banci.

Kroji se plan za 5 banaka u Srbiji-sve zavisi i od cene

A istovremeno se kroje i planovi o budućnosti još tri banke u kojima je država vlasnik ili ima udela u vlasništvu.

Država planira da do kraja godine proda JUMBES banku u kojoj ima manjinski vlasnički udeo od 20,2 odsto, a u toku je i formiranje radne grupe koja treba da opredeli strategiju i pravac budućeg razvoja Srpske banke, rekli su u Ministarstvu za Tanjug.

Plan je, kažu, da Banka Poštanska štedionica koja, kako navode, posluje kao profitabilna finansijska institucija i ostvaruje sve planove poslovanja, ostane u državnom vlasništvu.

Posle poziva za izbor finansijskog savetnika za prodaju udela države u Komercijalnoj banci, u Ministarstvu očekuju da se pronađe najbolji mogući partner, odnosno budući vlasnik koji će omogućiti dalji razvoj Komercijalne banke kao velikog učesnika na tržištu, a nadaju se i maksimalnoj koristi, odnosno ceni koja će Republici biti plaćena za njen udeo.

U Komercijalnoj banci država ima najveći udeo, odnosno 41,7 odsto kapitala, dok je 24,43 odsto akcija u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj, a Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svetske banke, ima 10 odsto vlasničkog udela.

U međuvremenu se pojavila informacija da još jedna banka u Srbiji može uskoro da promeni vlasnika. Kako je B92. net već objavio, Adiko banka se sprema ili za IPO, ili za prodaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke državne banke prodaja banaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana