Tekst objavljen: 26.12.2015 13:00        


Svako ko ima kreditnu karticu već zna prednosti koje ona pruža. Bilo da je to komfor korišćenja u inostranstvu, komfor u džepu, odsustvo brige na plaži, jednostavan princip otplate.

Kreditna kartica - privid prihoda

Međutim, nepravilno korišćenje kreditne kartice može biti skupo. Psihologija ponašanja čoveka sa resursima je prilično jednostavna. Uvek imamo tendenciju da iskoristimo 100% resursa kojima raspolažemo. Bilo da je u pitanju prostor u stanu, prostor u koferu kada putujemo ili prihodi. Ova činjenica je osnovni princip na kome počiva prodaja bankarskih proizvoda kao što su kreditna kartica i dozvoljeni minus.

Banke nam ovom uslugom prodaju privid prihoda, da imamo nešto što nemamo ili da imamo više nego što mislimo da imamo - kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica.com.

Zakon propisuje obavezu otplate minimum 5% mesečno, ali pokušajte da otplaćujete 15%.
Ako nemate novca za nov televizor ili letovanje, znači da za to niste zaradili. Kreditna kartica u tim situacijama je dodatni izazov kome se treba odupreti. Zapitajte se da li je ta kupovina želja ili potreba i znaćete kako da postupite. Ako to ne razumete i impulsivno posegnete za kreditnom karticom, znajte da ćete svakako morati da zaradite da biste otplatili kupovinu.

Kreditna kartica je jedan od skupljih bankarskih proizvoda. Okvirna kamatna stopa je 25% godišnje. Zato, da bi korišćenje bilo opravdano, kupovina mora da je povoljnija od redovne, kako bi ta povoljnost delimično pokrila skupe kamate. Na primer, turistički aranžman koji je 20% povoljniji ako se plati ranije i u celosti, proizvod koji je na popustu...

Trudite se da ne dođete u situaciju potpuno iskorišćenog kreditnog limita. Tada kartica postaje beskorisno parče plastike koja izaziva gnev kada stigne mesečni račun. I onda imate utisak da otplaćujete karticu, a istina je da otplaćujete ono što ste njom platili, pa verovatno zaboravili.
Svaku transakciju planirajte. Ako planirate veću kupovinu karticom, isplanirajte celu otplatu. Zakon propisuje obavezu otplate minimum 5% mesečno, ali pokušajte da otplaćujete 15%. Tako ćete imati kontrolu nad karticom umesto da ona kontroliše vas.

Kreditnom karticom nikada ne podižite novac sa bankomata, to je najskuplji mogući oblik zaduživanja. U momentu podizanja biće vam naplaćena provizija od oko 5%, a i novac koji uzmete svakako ćete morati da vratite sa kamatom.

Ako ste do sada imali problema sa otplatom kreditne kartice zbog impulsivnih kupovina, najbolje bi bilo da ne nosite karticu sa sobom, a svaku odluku o kupovini ostavite da prenoći - zaključuje Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otplata duga kreditna kartica kupovina kreditnom karticom plaćanje kreditnom karticom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana