Tekst objavljen: 09.07.2014 9:00        


Građani kojima su banke za stambene kredite naplaćivale kamate više od ugovorenih počeli su da dobijaju ponude za sklapanje vansudskog poravnanja. Kako bi izbegle sudske procese, ali i manje platile nezakonito prisvojen novac, banke klijentima nude poravnanja, ali bez zateznih kamata, koje bi bankari trebalo da isplate oštećenim građanima.

Krediti za stan: Banke priznaju grešku, nude poravnanje

Zato i ne čudi da je više od 800 tužbi klijenata do sada preko Udruženja „Efektiva“ podneto po raznim osnovama, recimo zbog isplate kredita po najnižem kupovnom kursu evra, a otplate rata po najvišem prodajnom kursu.

Posle roka za žalbu pojedine presude postale su pravosnažne, a banke su morale da isplate novac klijentima.

Ponude za vansudsko poravnanje banke šalju kako bi obeštetile korisnike u čijim ugovorima za kredite su primenjivale takozvani neodredivi element kamatne stope koji je služio kao izgovor za povećanje kamate.



- U ponudama se ne pominje ni naplata kredita po prodajnom kursu, a isplaćen je po srednjem, gde je banka zarađivala na kursnim razlikama - kaže za Blic Dejan Gavrilović iz Udruženja “Efektiva” i dodaje da je savet građanima da ako prihvate vansudsko poravnanje, insistiraju na punom obeštećenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dejan 10.07.2014 7:14

    Ja ne znam za ta poravnjanja. Ja sam u Eurobanci i predao zahtev pre 8 meseci i rekli su da ce zvati kada se zavrsi obrada. Poziva jos nema. Ocigledno treba sudski da se "nagodim" sa njima...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit stambeni krediti kredit za stan stan na kredit banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana