Tekst objavljen: 18.03.2014 12:41        


Ministarstvo poljoprivrede objavilo Pravilnik o uslovima na osnovu kojih gazdinstva mogu da dobiju kredite od jedne do tri godine za poljoprivrednu proizvodnju.

Kredite za gazdinstva subvencioniše država

Te kredite će subvencionisati država.

Krediti će se odobravati u dinarima bez valutne klauzule sa periodom mirovanja do godinu dana, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede (www.mpsv.gov.rs).

Kamatna stopa je četiri odsto na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu i šest odsto za kredite namenjene razvoju ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva i za u ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Pravo na kreditnu podršku imaju poljoprivrednici, nosioci komercijalnog porodičnog gazdinstva, preduzetnici, ali i zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i mikro i mala preduzeća.

Poljoprivrednici, preduzetnici i firme mogu da računaju na iznos do pet miliona dinara, a zemljoradničke zadruge do 15 miliona dinara.

Krediti se pored ostalog mogu tražiti za nabavku priplodnih junica, priplodnih krava starosti do pet godina, teladi, junadi, jagnjadi, jaradi i prasadi za tov, priplodnih grla u svinjarstvu, pilića za tov, nabavku pčela i riblje mlađi za tov.

Kredit se mogu dobiti i za kupovinu semena i sadnog materijala za ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrtarsto i cvećarstvo, kao i za sve vrste mineralnih đubriva i sve vrste sredstava za zaštitu bilja.

Država će pomoći i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, pa će krediti moći da se traže i za nabavku mehanizacije i opreme za proizvodnju žitarica, industrijskog, lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, što uključuje kombajne, traktore, mehanizaciju za predsetvenu obradu zemljišta, mehanizaciju za setvu, mehanizaciju za zaštitu, opremu za čuvanje, preradu i pakovanje.

Kredit će moći da se uzme i mehanizaciju i opremu za proizvodnju voća, povrća i ukrasnog bilja.

U Ministarstvu poljoprivrede nisu mogli da preciziraju kolika je ukupno novca iz budžeta predviđeno za te subvencionisane kredite. Tek se očekuje i potpisivanje ugovora sa poslovnim bankama i osiguravajućim društvima nakon čega će biti poznata procedura za odobrenje kredita, kao i banke koje će ih odobravati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo poljoprivrede gazdinstva krediti krediti za gazdinstva subvencija države za gazdinstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana