Tekst objavljen: 05.11.2019 14:55        


Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum

Kraj Beograda niče grad u malom

Kompleks Singidunum, sudeći po veličini i sadržajima, biće pravi "grad u malom".

Planiran na površini od 220 hektara u katastarskoj opštini Dobanovci u okviru opštine Surčin, Singidunum će imati sve odlike takozvanog "satelitskog grada" - stambenog kompleksa u blizini industrijske zone, s obzirom na to da će obuhvatati industrijski park, stambeno-poslovni centar, vrtiće, školu, kliniku...

Plan za izgradnju Singidunuma, čiji je finansijer firma Singidunum-buildings d.o.o. iz Beograda, u čijem je vlasništvu više od 300 hektara u ovom području, podrazumeva nekoliko funkcionalnih celina: prvu, sa privrednim delatnostima, drugu, mešovitih namena, od komercijalnih delatnosti, preko stanovanja, do sporta, i treću rezervisanu za javne i komunalne namene, odnosno saobraćajne, infrastrukturne i zelene površine.

Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum izradilo je društvo za projektovanje, konsalting, inženjering građevinarstvo i promet Zapp d.o.o. iz Beograda, a odgovorni urbanista je Jelena Stojkov.

Procenjeni broj zaposlenih u svim sektorima budućeg kompleksa je oko 9.700, a za oko 30% zaposlenih biće potrebno obezbediti stambene jedinice u neposrednoj blizini, što iznosi 3.000 stambenih jedinica na ukupno 300.000 m2 za oko 9.000 stavnovnika.

U okviru plana, površine javnih namena rezervisane su za mrežu saobraćajnica, infrastrukturu, dečje ustanove, zdravstveni centar, osnovnu školu i kanalsku mrežu, dok površine takozvanih ostalih namena podrazumevaju zonu privrednog parka, površine za komercijalne sadržaje i mešovite gradske centre, kao i zelene i rekreativne površine.

Zona privrednog, odnosno industrijskog parka planirana je na površini od oko 110 hektara i predstavlja zonu sa visokim procentom industrijskih delatnosti (najmanje 80%). Minimalna površina kompleksa prema planu mora biti 10 hektara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zona komercijalnih sadržaja planirana je na površini od oko 13 hektara i predstavljaće zonu administrativnog, poslovnog i trgovačkog centra kompleksa, u okviru koje će se nalaziti komercijalne delatnosti, sa mogućim sadržajima zabave i kulture.

Zona mešovitih gradskih centara, zona komercijalnih sadržaja i zelene i rekreativne površine planirane su na površini od 75 hektara i to je zapravo budući centar naselja u kojem će se nalaziti stambene zgrade, ali i trgovine, pijace...

Kada je reč o objekatima za javne namene, plan kompleksa Singidunum obuhvata gradnju 3 vrtića i jednu osnovnu školu.

Isto tako, planirana je i izgradnja zdravstvenog centra na 6.800 m2 zemljišta, kapaciteta između 81 i 108 bolničkih postelja (u skladu sa brojem stanovnika kompleksa Singidunum).

Što se tiče parkinga, potrebe kompleksa procenjuju se na oko 16.000 parking-mesta.

Kada je reč o infrastrukturi, pored rešenja pristupnih saobraćajnica auto-putu Beograd-Šid i aerodromu Nikola Tesla, gradiće se i biciklističke staze do Batajničkog druma i železničke stanice Zemun polje.

S obzirom da na tom području trenutno nema javne vodovodne i kanalizacione mreže, u planu je izgradnja novih objekata vodovoda i kanalizacije.

Rani javni uvid počeo je 4. novembra i traje zaključno sa 19. novembrom 2019. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobanovci Beograd izgradnja stanovi novo naselje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana