Tekst objavljen: 24.12.2013 10:30        


Vlada Južne Koreje želi da stvori nova radna mesta za svoje građane. I ima plan. Neobične poslove, koji se nisu ni mogli nazvati takvima, želi da pretvori u legitimna zanimanja.

Koreja u borbi protiv nezaposlenosti izmišlja zanimanja

Koju biste vrstu vode želeli uz svoj obrok? U restoranima širom Južne Koreje uskoro ćete moći videti novu vrstu konobara s posebnim veštinama. Kao, na primer, somelijera za vodu. Stručnjaka za različite vrste tog napitka i načine njegovog serviranja.

Kako bi povećale zaposlenost, Vlada planira da poslovi koji se do sada nisu smatrali regularnim, poput stručnjaka za vodu, postanu službena zanimanja.

Dodavanjem 100 novih zanimanja godišnje na službenu listu, vlasti planiraju da zaposlenost do 2017. godine povećaju sa 64 na 70 posto. Svi koji su na listi imaju pravo da otvore edukativne centre i podučavaju radnike zanimanjima kao što su manikir, pedikir ili južnokorejskoj umetnosti ukrašavanja noktiju.

- U ovom trenutku u Južnoj Koreji ne možete dobiti licencu umetnika za nokte. Ali, pošto će nas Vlada sada priznati i staviti na zvaničnu listu zanimanja, čula sam da ćemo dobiti i licence -, rekla je manikirka Song Nara.

Stopa nezaposlenosti u Južnoj Koreji trenutno iznosi tri posto. Otvaranjem novih tržišta i radnih mesta mogla bi se dodatno smanjiti. - Moramo eksperimentirati sa stvaranjem novih tržišta i industrija te potencijala za otvaranje novih radnih mesta - kaže Bae Kiu-sik sa Korejskog instituta za rad.

Ostvari li se taj plan, radnici koji sipaju vodu u restoranima možda će dobiti poštovanje kakvo oduvek smatraju da zaslužuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
profesije zanimanja radno mesto radna mesta stopa nezaposlenosti nezaposlenost nezaposleni korejci koreja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana