Tekst objavljen: 03.03.2016 10:05        


Kopaonik biznis forum biće održan od 8. do 10. marta, a prema očekivanjima organizatora okupiće rekordan broj učesnika do sada - više od 800 predstavnika vlade, domaćih i stranih privrednika, diplomata, ekonomskih analitičara, teoretiracara, eksperata... 

Kopaonik biznis forum od 8.do 10.marta

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, učesnici foruma pokušaće da kroz argumentovanu, konstruktivnu raspravu sagledaju i analiziraju ključne reformske izazove iz različitih uglova.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu", a tokom tri dana biće održano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović na konferenciji za novinare.

Forum u novom kongresnom centru hotela Grand organizuju Savez ekonomista, Udruženja korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom Master card, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na prvoj plenarnoj sednici 8. marta.

"Više od 20 godina Kopanik biznis forum okuplja veliki broj učesnika, a prema današnjim izveštajima očekujmo oko 820 učesnika, što je impresivna cifra. Biznis forum nije samo rad tokom panela, već je to prilika da ekonomski stručnjaci i privrednici vrednuju efekte reformi, razmene mišljenja kako bismo došli do efikasnih i izvodljivih politika", kazao je Vlahović.

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti- 8. marta - Ekonomske posledice nove realnosti: problem, uzroci i rešenja, 9. marta - Ažuriranje reformske agende: reforma države i restruktuiranje javnog sektora i poslednjeg, trećeg dana - Naredni koraci u sprovođenju reformi.

Za praćenje Kopaonik biznis foruma akreditovano više od 100 novinara kako iz zemlje tako i regiona, a Novinska agencija Tanjug će i ove godine biti medijski partner foruma.

Vlahović je izrazio nadu da će Kopaonik biznis forum opravdati svoj podnaslov - srpski Davos, "kao neka neka vrsta pregleda između onoga što se dešavalo u zemlji između dva događaja".

Selektor Foruma Dragan Đuričin rekao je da će taj skup i ove godine biti mesto razgovora relevantnih ljudi iz sveta politike, privrede i ekonomske nauke.

"Političari imaju privileguju da donose odluke, a ekonomisti da razumeju konsekvence njihovih odluka, i zato se trudimo da budemo konstruktivna organizacija koja će dati svoj doprinos", kazao je Đuričin.
On je napomenuo da je taj doprinos, saradnja i razgovor, bitan jer se naša ekonomija 25 godina nalazi u regresiji.

"Ona je ušla u tranziciju i umesto da izađe iz tranzicije, i obnovi nivo BDP iz 1989. godine kao neke druge istočno- evopske privrede koje su kasnije i povećale za 40 taj nivo, mi smo još ispod nivoa BDP-a u stalnim cenama iz 1989. godine", kazao je Đuričin.

Zato je fokus ovogodišnjeg foruma na tome da se ostvari dostizanje i konvergencija, rekao je Đuričin ističući da to nije jednostavan proces i da su za to su potrebne radikalne reforme.

"Možda je jedan od razloga raspisivanja vanrednih izbora upravo shvatanje potrebe za radikalnim reformama", ocenio je.
Te reforme, kako ističe, ne znače samo fiskalnu stabilnost, održavanje makro i mikro budžetskog ograničenja na nivou države i na nivou preduzeća i banaka, već su nam potrebne duboke reforme, pre svega u javnom sektoru.

Đuričin smatra da se mora započeti i sa prilagođavanjima u monetarnom modelu, odnosno monetarnoj politici.

On je dodao da su i ove godine za Biznis forum pripremljeni naučni radovi najeminentnijih ekonomista.
"Razgovor je razgovor, ali on ima smisla ako iza njega postoje ozbiljne empirijske analize i utemeljenost sa modernim trendovima u makroekonomskoj analizi i poslovnoj ekonomiji", ističe Đuričin.

Direktorka prodaje za tržište Srbije, Crne Gore, BiH u kompaniji Master kard, Jelena Ristić, rekla je da je ta kompanija želela da uzme aktivnu ulogu u dijalogu ne samo sa javnim i privatnim institucijama već i predstavnicima kompanija iz sfere finansijske, trgovačke, telekomunikacione i tehnološke industrije, jer kako je istakla, samo zajedničkim dijalogom može da se poboljša poslovni ambijent.

"Nadam se da ćemo nakon foruma pretočiti zaključke diskusije u praktične aktivnosti i da ćemo imati jasniji pravac daljeg razvoja tržišta", rekla je Ristić.

Kako je rečeno na konferenciji, na ovogodišnjem biznis forumu učestvovaće premijer Aleksandar Vučić, ministri Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Kori Udovički, Željko Sertić, Aleksandar Antić, Vanja Udovicičh...
Učešće su, između ostalih, najavili i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Master karda za Centralnu i Istočnu Evropu Sajmon Džordž, predstavnici privrednih komora i drugih institucija iz zemalja regiona, pre svega, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije.

Učešće su potvrdili i ambasadori SAD-a, Nemačke, Austrije, Italije, najznačajniji privrednici iz sektora bankarstva, osiguravajućih kuća, informaciono komunikacionih tehnologija, trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede i farmacije, predstavnici javnih preduzeća, NALED-a, lokalnih samouprava...

Takođe, na forumu će učestvovati i najznačajnji ekonomski teoretičari, predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija, kao i Fiskalnog saveta. Poseban panel biće posvećen predstavljanju investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi biznismeni biznis forum kopaonik ekonomisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana