Tekst objavljen: 04.10.2019 12:55        


Zaposleni u komunalnim preduzećima će stupiti u generalni štrajk 16. oktobra ako im Vlada Srbije do 9. oktobra ne poveća zarade za najmanje 13 odsto, odlučilo je danas Predsedništvo Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije, prenosi Beta.

Komunalci prete štrajkom od 16. oktobra ako ne dobiju povećanje plate

Kako je saopštio taj sindikat, na takvu odluku je uticao „ignorantski odnos Vlade prema komunalnom sektoru, koji je već šest godina izuzet od ikakvog povećanja zarada, a koje su dodatno neopravdano umanjene u prethodnih pet godina za 10 odsto”.

„To je dovelo do toga da zaposleni u komunalnom sektoru, sa prosečnom zaradom od 36.000 dinara, ne mogu da zadovolje ni potrebe minimalne potrošačke korpe”, ističe se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Navedeno je da više od 35 odsto zaposlenih u komunalnim preduzećima prima minimalnu zaradu i da će taj broj sa povećanjem minimalne cene rada za 2020. godinu povećati na više od 40 odsto, dok će zarade svih radnika do više stručne spreme biti u visini „minimalca”.

„Iako je na takve alarmantne podatke sindikat ukazivao više puta, kroz dopise i zahteve za održavanjem sastanaka, u projekciji povećanja zarada javnom sektoru nisu predviđena dodatna sredstva za komunalne radnike, sem povraćaja od pet odsto”, ukazao je sindikat.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povećanje plate radnici zaposleni zarada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana