Tekst objavljen: 07.11.2014 9:44        


Pojedine banke koje posluju na našem tržištu prepoznali su potrebu da klijentima ponude i vid štednje koji od njih neće zahtevati veliki jednokratni depozit, već će im omogućiti da kroz manje sume na mesečnom nivou lagano uvećavaju svoju štednju.

Kombinovana štednja ili stepenasta

Stepenasta štednja

"Stepenasta štednja" je tip štednje u kome se ugovoren rok oročenja, na primer 12 meseci, deli u kratkoročne periode - takozvane stepenike.



Ako ste se, na primer odlučili da štedite godinu dana, period od 12 meseci biće podeljen na 4 perioda od po tri meseca, s tim što kamata koju banka obračunava raste iz perioda u period . Po isteku prvog perioda na sumu koju ste već uložili dodaće se iznos kamate, a onda će banka na celokupnu sumu u drugom periodu zaračunati veću kamatu i tako dalje do kraja perioda oročenja.

Osim većih kamata nego u slučaju običnog oročenja, posebna prednost ovog modela štednje je da su Vam u određenom procentu sredstva uvek dostupna. U zavisnosti od uslova koji banka nudi u nekim slučajevima možete podići novac a da ne izgubite kamatu, ili da ona bude umanjena, odnsono jednaka kamti koja se obračunava na štednju po viđenju.

U retkim slučajevima banke neće obračunati kamatu u tom periodu u kom povlačite novac, ali to ne znači da će ugovor biti raskinut. Već će već u narodnom "stepeniku" obračunati pripadajuću kamatu na novac koji vam je preostao na štednom računu.

Obratite pažnju i na to da većina banaka zahteva minimalni iznos depozita da bi ste započeli sa ovim tipom štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

 

 

Kombinovane i specijalne vrste štednje

 

Da bi odgovorile zahtevima tržišta mnoge banke osmišljavaju posebne vidove štednje.

 

Nije neuobičajeno da banka ponudi štednju u kojoj unapred dobijete kamatu, ili štednju koja omogućuje da se nakon nekog vremena podigne deo depozita. Pojedine banke kombinuju štednju sa investiranjem u osiguranje ili fondove.

Ovako osmišljeni proizvodi u zavisnosti od vaših ciljeva, mogu biti pravi pogodak i prilika da mnogo više uštedite nego klasičnim vidovima štednje.

 

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
postepena štednja kombinovana štednja stepenasta štednja Nedelja štednje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana