Tekst objavljen: 01.01.2018 16:00        


Svi trgovci će od subote biti dužni da jasno obaveste kupce koliko ih košta kupovina na čekove banaka. Ko ne označi "podsticaje" za keš - kazna do milion dinara.

Koliko je skuplje plaćanje na rate

Odluku o kupovini televizora kupac će vagati skoro koliko i pitanje isplati li mu se da uzme stambeni kredit. Trgovci su još od Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga dužni, a od sada imaju i obrazac tačno kako treba, da informišu potrošače ukoliko roba koju pazare nema istu cenu za gotovinu i na - rate. Ko jasno ne označi "podsticaje" za keš vreba kaznu od 100.000 do čak milion dinara.

ISTO ZA SVE NAČINE PLAĆANjA

Ne tako veliki broj trgovaca robu i usluge prodaje po jedinstvenoj ceni.

- Kod nas važi jednostavno pravilo, to je poslovna politika firme, cene su jednake za sve - kaže Nikola Ružičić, rukovodilac službe za medije kompanije "Forma ideale".

- Cena je identična za sve načine plaćanja i u svim delovima Srbije. To nosi izvesne troškove, ali mi verujemo da je kupcima važna predvidivost i da treba da im je jasno koliki su njihovi troškovi.

Za većinu prodavaca tehničke robe i nameštaja primena Pravilnika o obliku i sadržini obrasca ponude finansijske pogodbe, a ona kreće 18. novembra, znači ozbiljnu pripremu. Gde god navode cenu proizvoda, moraće da navedu i tačne iznose, ukoliko se razlikuju, za kupovinu na odloženo.

- Ova obaveza proizlazi iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali dosad nije postojao obrazac - objašnjava Ranko Grba, urednik portala "Neobilten".

- Najjednostavnije rečeno, ovo znači da kupac mora da bude upoznat sa svim detaljima ponude. Da zna koliko je roba ili usluga jeftinija u kešu, koliko procenata je skuplja na rate i kolika je onda godišnja kamata. To moraju da objave i svaki put kada se oglašavaju.

Načelnik odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Goran Macura za "Novosti" kaže da se vrlo mali broj pritužbi tržišnoj inspekciji odnosio na to da je jedna cena za proizvod kada se plaća na odloženo čekovima građana, a niža kada se plaća u gotovini.

- Trgovac može jednu vrstu robe prodavati putem prodajnih podsticaja, tako da je najčešće slučaj da je veća cena, koja je u skladu sa kalkulacijom, za robu na odloženo plaćanje, dok je prodajni podsticaj za gotovinsko plaćanje i ta cena je niža nego redovna - objašnjava Macura. - Ako trgovac vidno istakne kako u prodajnom objektu, tako i na oglasnom materijalu ove uslove prodajnog podsticaja to je u skladu sa zakonom i nema mesta za preduzimanje mera. Mećutim, ako trgovac vidno ne istakne ove uslove, tada je u prekršaju i nadležni sud na zahtev tržišnog inspektora mu može izreći kaznu u iznosu od 100.000 dinara do milion dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje na rate kupovina keš

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana