Tekst objavljen: 27.12.2013 10:00        


Kao svaki put pred kraj godine, u tržnim centrima nastaju velike gužve zbog masovne kupovine novogodišnjih poklona. S druge strane, sudeći po statistici, kupovna moć naših građana je spala na najniže grane.Naime, prosečan račun u prodavnicama ove godine je 360 dinara.

Koliko ćemo trošiti za praznike kad para nemamo?

Ako prosečnog građanina Srbije pitate da li će slaviti Novu godinu, najčešće će reći da mu nije do slavlja jer jedva spaja kraj sa krajem. To potvrđuje i prosečan račun za dnevnu kupovinu, koji u celoj zemlji ne iznosi ni 3 evra. Za poklone se često izdvaja i poslednji dinar, ali na dnevnim potrebama se štedi.

Prodavci tehnilčke robe kažu daje ovo doba godine zapravo jedino vreme kada sigurno ima posla. Kažu da se najviše prodaju televizori, jer će po svoj prilici, najviše ljudi praznike provesti kod kuće uz TV program.

- Od polovine decembra do Nove godine malo bolje nego prethodnih meseci, najviše se kupuju audio i video oprema, televizori - kaže prodavac Ivan Maslać.

Od Nove godine očekuje se povećanje poreza, pa i najniže stope za osnovne namirnice. Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je prostora za dogovor sa trgovcima i proizvođačima malo.

- Mi ne utičemo na cene, kada smo prošle godine pokušali rekli su nam da utičemo na tržište - kaže Ljajić.

Božićna i novogodišnja groznica trese i region, pa mediji iz Bosne i Hercegovine pišu kako građani te zemlje, uprkos ekonomskoj krizi, bukvalno grabe sve pred sobom. Na zapadu Evrope i u Americi, međutim, tržište pokazuje da građani štede, zbog čega su građani, posebno u SAD, trošili manje nego prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza pokloni kupovina praznici Nova Godina potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana