Tekst objavljen: 03.04.2014 13:30        


Usluga prenosa broja u fiksnoj telefoniji, odnosno zamena operatora uz zadržavanje postojećeg broja, moguća je od 1. aprila. Iako se ovaj potez činio kao mogućnost da se otvori tržišna utakmica, u kojoj bi svi operatori imali iste mogućnosti da se bore za svoje korisnike, piše Telegraf, u praksi se naišlo na izvesne probleme.

Ko promeni fiksnog operatera, izgubiće ADSL internet

Naime, Pravilnikom o prenosivisti broja regulisano je da se dodatne usluge, poput interneta ne mogu prenositi. To u praksi znači da korisnici ADSL-a, dakle Telekomovi korisnici, njih oko 700.000 ukoliko žele da prenesu broj kod drugog operatora automatski ostaju bez ovog interneta.

Ova situacija, čini se, svima predstavlja problem – i malim i velikim operatorima, koji tvrde da se moglo naći i bolje rešenje.

Tako direktor Operacija u Orion telekomu, koji nije potpisao Protokol o implementaciji Pravilnika o prenosivosti broja, Ivana Bojović kaže za Telegraf da je njihova kompanija predlagala da “ne dođe do prenošenja, već do podele usluga”, te bi neko od korisnika mogao da kaže – “ja želim da imam ADSL internet kod Telekoma, ali fiksnu telefoniju želim kod nekog drugog”.

Što se tiče ADSL-a koji će po promeni operatora automatski prestati da funkcioniše, Telenor upućuje na praksu koja se primenjuje u zemljama Evropske unije.

- Rešenje vidimo u regulaciji uvođenja tkz. “naked DSL” usluge od strane RATEL-a koja bi omogućila korišćenje ADSL Interneta nezavisno od korišćenja govorne usluge postojećeg operatora – kažu iz Telenora.

S druge strane, iz Telekoma za Telegraf podsećaju na odluku donetu Pravilnikom da se prenosom broja u drugu mrežu, ukidaju se svi širokopojasni servisi – internet, IPTV i dodatni telefonski brojevi realizovani preko interneta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksna telefonija fiksni telefon telefoniranje telefonija potrošači prava potrošača zaštita potrošača Srbija adsl internet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana