Tekst objavljen: 03.04.2014 14:56        


Jedan od poslova koji će čekati buduću Vladu Srbije biće, po svoj prilici, i donošenje zakona o ličnom banktoru građana. Takav propis trebalo bi da pomogne i bankama i dužnicima da, u slučaju da stranka ne može izmirivati obaveze, reše probem najbezbolnije za obe strane.

Ko ne može više da plaća nada se i ličnom bankrotu

Od bivših republika SFRJ prva ga je donela Slovenija, a i Hrvatska se već priprema da ga primeni.

Što se tiče zakona o bankrotu, stručnjaci smatraju da ga je lakše doneti nego sprovesti. Reč je o veoma kompleksnom propisu. Građani koji dobiju ličnog stečajnog upravnika ne mogu raspolagati svojom nepokretnom i pokretnom imovinom velike vrednosti bez saglasnosti upravnika. Takođe, recimo, ne mogu prodati stan pa bi o slučaju dužnika morao da bude obavešten i Katastar. Dužnik u stečaju ne dobija svoju platu već mu bankrotni staratelj daje sumu koja je dovoljna za preživljavanje. Ostali deo ide na izmirivanje obaveza.
O tome koliko je Srbiji potreban najbolje govore podaci, piše Dnevnik i navodi da više od 130.000 građana nije u stanju da izmiruje svoje obaveze.

U Srbiji je postalo uobičajeno da kreditna aktivnost pada u svim kategorijama, pa i kod stanovništva, a da docnja raste. Prošlog meseca zaustavila se na 5,2 odsto u donosu na sumu kredita u otplati. Docnja građana svakog meseca poraste za promil.

– Mislim da bi za građane bilo veoma dobro da se taj zakon donese – kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijeneta Efektiva kaže za Dnevnik i dodaje da bi tako građani "znali da gubitak posla i posledice koje on sobom nosi ne znače i ekonomsko uništenje".

- Dok takav propis ne dobijemo, građanima ostaje da budu veoma pažljivi kada ulaze u kreditne aranžmane s bankom - naglašava on.

Ukoliko je u problemu s izmirivanjem obaveza, za klijenta je najbolje da se prvo obrati banci kod koje ima dug. One su najčešće spremne da omoguće poček ili grejs-period.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot bankrot građana lični bankrot kriza ekonomija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana