Tekst objavljen: 14.08.2014 9:00        


Datum rođenja, JMBG, devojačko prezime majke, vlasništvo stana u kome živimo i hronične bolesti samo su neke od informacija koje treba da damo zarad saradnje bankom. Da bi građanin Srbije dobio kredit od banke, mora da obeća i da neće vaditi uranijum ili loviti ribu mrežom dužom od 2,5 kilometra.

Ko krči prašume i trguje oružjem nek zaboravi na kredit

Banke traže i uvid u zdravstvenu knjižicu kako bi bili sigurni da poslodavac redovno uplaćuje doprinose. U bankama kažu da se ne očekuje da kradljivac kartice, na primer, zna devojačko prezime majke, pa je to neka vrsta šifre kad se klijent identifikuje preko telefona.

Ako bismo tražili opravdanje za ove bizarne zahteve naći ćemo ih u obavezi banaka da njihovo poslovanje bude usaglašeno s nizom propisa od strane Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, regulative matične zemlje banke. Sa druge strane ne postoji mehanizam zaštite nas koji te podatke dajemo jer, kako kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, svi podaci koje negde ostavljamo mogu biti zloupotrebljeni.
U tom naletu pitanja često i ne primetimo da bankama dajemo saglasnost i na brojne bizarne zahteve, piše Blic.

Izjava da nećemo loviti ribu mrežama dužim od 2,5 kilometara na otvorenom moru, da nećemo vaditi uranijum ili da nećemo novac koristiti za bušenje u tropskim šumama samo su neki od uslova za kredite.

Iza aktivnosti prikupljanja naših podataka stoje propisi kao što je propis Narodne banke Srbije “Upoznaj svog klijenta“, zakoni - Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, aktivnosti iz domena usaglašenosti sa regulativama EU, ali i uvek prisutna želja prodavca da što bolje proda svoj proizvod za šta mu uvek treba informacije više o nama.


Pored ovih, zvaničnih načina prikupljanja podataka, piše Blic, u nekim bankama postoje i obuke kojim uče svoje zaposlene da prilikom prodaje kredita prepoznaju neku od neprihvatljivih osobina kod potencijalnog klijenta, kao što su zavisnost od alkohola, narkotika ili kocke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke ugovori kreditni zahtev

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana