Tekst objavljen: 15.08.2014 11:54        


Ni juče nije bilo zvanične informacije ko je odobrio bankama da unapred, pre donošenja propisa o dostupnosti informacija Poreskoj upravi SAD šalju podatke o računima građana. Bez zvanične dozvole banke već uveliko uzimaju podatke od klijenata i svoje usluge uslovljavaju stavljanjem potpisa na dokument koji još nije validan u Srbiji.

Ko je dozvolio bankama da podatke klijenata šalju u SAD

Udruženje banaka Srbije je najavilo konferenciju za novinare na kojoj bi trebalo da preciznije objasne svoje poteze, pišu Novosti.

NE RADE SA SAD

Erste banka ne traži od građana koji žele da otvore račun da potpišu bilo kakvu izjavu u vezi sa primenom FATKA, odnosno Zakona o izvršenju poreskih obaveza, s obzirom na račune u inostranim finansijskim institucijama.
Ministarstvo finansija i poverenik za informacije od javnog značaja su skrenuli pažnju da je ova rabota i stranih i domaćih banaka nelegitimna, dok Narodna banka Srbije tvrdi da nije dala preporuku. Teško je poverovati da niko od nadležnih nije dao zeleno svetlo i da su mnoge renomirane banke to učinile na svoju ruku. Pojedine, ovakve informacije već prikupljaju godinu dana.

- Nijedna od banaka nije željna dodatne papirologije i naknadnog posla, jer ga već imamo preko glave - kaže za Novosti jedan bankar. - Sigurno da nam je rečeno zvanično, ali to će saopštiti naš predstavnik iz Udruženja banaka Srbije.

- Mislim da i mi kao zemlja treba da od ostalih država, odnosno poreskih organa, zatražimo iste podatke, tako da i državljani Srbije plaćaju ovde porez.

Kako nezvanično saznaju Novosti, prošle godine je formirana radna grupa od predstavnika Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije i bankara koja je razmatrala mogućnost donošenja novog propisa kojim bi banke informacije dostavljale našoj Poreskoj službi, a ona kolegama u Americi. Pripremljen je predlog zakona i čeka se njegovo usvajanje na sednici vlade, a zatim ratifikacija u Skupštini Srbije.

Nakon toga bi se ovaj propis i zvanično primenjivao, a naša zemlja se svrstala u red država koje to čine već godinu dana, odnosno sve zemlje EU, pa i Švajcarska, koja čuva mnogo veće tajne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ljuba 15.08.2014 22:50

    pa da li ste pogledali upitnik Poštanske Štedionice. ja treba da odgovorim da li ću u budučnosti izvršiti transver novca u Usa ili neku drugu državu.KOJU. Pa otkud znam . možda ću kupiti nešto na Amazonu ili ... Nema količine novca recimo iznad 20 000 $ . Upitnik ko da je sastavljao Amer a Srbin ga prevodio.I pazite sve to pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću. I ako se slučajno predomislite , marate banku da obavestite u roku od 15 dana.. A banka vam ne da ni kopiju tog dokumenta , da se podsetite šta ste podpisali. Pa ja ni ženi ne najavljujem promene u roku od 15 dana a kamoli Srpskoj Banci od koje zavisi budučnost Amerike

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke otvaranje računa otvaranje tekućeg računa tekući račun tekući računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana