Tekst objavljen: 10.08.2017 11:01        


Domaćinstva u Srbiji imaju najnižu cenu električne energije u Evropi. Struja ne samo da je jeftinija u poređenju sa razvijenim evropskim državama, već je njena cena najpovoljnija i u odnosu na zemlje u regionu.

Kilovat-čas u Srbiji pet puta jeftiniji nego u Danskoj

Građani Srbije imaju pet puta jeftiju struju nego, što je recimo plaćaju u Danskoj i Nemačkoj, odnosno četiri puta u poređenju sa Belgijom.

Prema podacima Elektroprivrede Srbije, domaćinstva u Srbiji trošila su u proseku 385 kilovat-sati električne energije mesečno u periodu od januara do maja 2017. godine, a u proseku račun je iznosio 2.562 dinara bez uračunatih naknada i poreza.

- Prosečan mesečni račun domaćinstava za električnu energiju u Srbiji iznosi 3.501 dinar, kada se uračunaju naknada za obnovljive izvore energije, akciza, PDV i TV taksa - objašnjavaju u EPS.

U Srbiji je PDV za električnu energiju 20 odsto, a akciza je 7,5 odsto. Naknada za povlašćene proizvođače električne energije iz OIE iznosi 0,093 dinara po kilovat-satu, a stavka u računu je i taksa za javni medijski servis od 150 dinara.

Međutim, zbog niske cene struje, potrošnja u Srbiji u odnosu na Evropu je višestruka. Oko 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji potroši gotovo pet puta više električne energije od evropskog proseka, a jedan od razloga je i niska cena kilovat-sata.

- Ako se promene samo neke od navika u domaćinstvu i efikasnokoriste električni uređaji, potrošnja električne energije može da se smanji i za 20 odsto - ističu u EPS.

Za kupce na garantovanom snabdevanju, odnosno za domaćinstva i firme koje troše manje od 30.000 kilovatčasa (kWh) godišnje, cenu električne energije odobrava Agencija za energetiku i poslednji put je promenjena 1. oktobra 2016. godine.

U skladu sa Metodologijom koju je propisala Agencija za energetiku, u vremenskom periodu od 30 dana granice zelene zone potrošnje su do 350 kWh, plave zone od 351 kWh do 1.600 kWh, a crvene zona više od 1.600 kWh. U zavisnosti od zone, odnosno potrošnje zavisi i cena po kilovat sati, a ona koja se obračunava u noćnoj tarifi je više puta niža od uobičajene dnevne.

Inače, prema istraživanju "Ninamedije" prema mišljenju 30,8 odsto građana Srbije, najveća posledica prekomerne potrošnje električne energije na globalnom nivou je nesigurnost u snadbevanju električnom energijom, i to u većoj meri smatraju ispitanici iz regiona Beograda i Zapadne Srbije.

Polovina građana smatra da lično, kao pojedinci, mogu pozitivno da utiču na održivi razvoj i prekomernu potrošnju struje i to su uglavnom građani sa završenom višom školom i fakultetom.

Takođe, kažu brojke, više od polovine građana Srbije (52,7 odsto) navodi da se najviše greju na drva, dok nešto manje od četvrtine (23,4 odsto) koristi centralno grejanje, a 12,6 odsto ispitanika se greje na struju, dok se svega 7,2 građana greje na gas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Milan 10.08.2017 20:29

    Cena struje je ista kao i u svajcarskoj!kad sam dosao ovde da zovim nisam mogao da verujem kolika je skups struja u Srbiji
    To za cenu je samo propaganda domacih lopova.

  2. User image
    MIlivoje 11.08.2017 5:40

    I prosecna plata u Srbiji je 10 puta manja nego prosecna plata u Danskoj. Sto to ne kazete?

  3. User image
    Aleksa 17.08.2017 13:13

    Kada već spominjete Dansku, oni su u februaru 2017 iz energije vetra stvorili dovoljno struje da pokriju celokupnu potrošnju cele privrede i celokupnog stanovništva, znači cele zemlje. Trenutno se razvija projekat u saradnji sa Nemačkom, Holandijom i ostalim skandinavskim zemljama da struja bude besplatna. Po meni, jadno je pisati, a još jadnije je objavljivati ovakve tekstove. Na kraju, neko za sve to dobija platu, ludilo mozga. Pozdrav za Milanov i Milivojev komentar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena kwh jeftina struja cena struje elektro privreda srbije Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana