Tekst objavljen: 09.11.2018 14:41        


Otkupna cena jabuka, ovih dana je u smederevskom i vršačkom kraju, "pala" na bagatelnih tri do pet dinara za kilogram! Upravo zato su mnogi voćari odustali od branja, koje kako kažu, košta više od samog ploda. Ovako nisku otkupnu cenu, kažu voćari, ne pamte poslednjih deset godina.

Kilogram jabuka samo tri dinara

Uzgajivači jabuka iz Vršca i Bele Crkve ovu godinu će pamtiti kao najgoru. Jedva su uspeli da podmire troškove proizvodnje, a kada je došlo vreme za berbu - kolaps. Nafta je od prošle godine poskupela za 20 dinara po litru, cena gajbe viša je za četiri dinara, dok je otkupna cena jabuka najniža u poslednjih 13 godina.

Pritom, ni izvoz prve klase u Rusiju još nije krenuo, zbog čega su mnogi prinuđeni da kvalitetan rod prodaju kao industrijski proizvod i to po mizernim cenama. Prva klasa jeftinija je nego što je prošle godine koštala industrijska jabuka, i iznosi tek 20 dinara. S druge strane, industrijska se trenutno prodaje za tri i po do četiri dinara po kilogramu, što je za dinar manje nego pre samo mesec dana. Sa takvim cenama ne mogu da pokriju ni najosnovnije troškove, jer berače plaćaju dva dinara po kilogramu, a tu su i troškovi transporta, klasiranja...

- U ovo vreme, prošle godine, prvoklasna jabuka koštala je između 45 i 50 dinara - ispričao je Stanislav Ivkov, voćar iz sela Izbište, koji na lageru ima 400 tona kvalitetne jabuke.

- Sada, osim što su cene niske, niko neće ni da je kupi. Ja nisam prodao ni kilogram. Svi koji su bili u mogućnosti voće su lagerovali u hladnjačama, dok ih ostali stavljaju u ambare, pod nadstrešnicom, gde su počele da se kvare, jer su temperature visoke.I dok tone jabuka trule na zemlji, stručnjaci za voćarstvo smatraju da se treba okrenuti ka proizvodnji, pa od njih praviti sokove ili rakiju. Jer je, za razliku od jabuka, cena ovih proizvoda isplativa.

- Imam 700 stabala jabuka, što nije mnogo, ali skoro 80 odsto ode u preradu, dok ostatak prodam, po 50 dinara za kilogram, jer je voće prve klase - ispričao nam je Štefan Toman iz Kovačice.

- Pravim rakiju od jabuke i kalvados, što je posle osnova za sve likere koje proizvodim, tako da se kod mene sve iskoristi. Ali, je stvarno žalosno to što ljudi prodaju jabuku po tako niskoj ceni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

RAD

Kako nam objašnjava Toman, ove nedelje završava berbu i biće oko deset tona jabuka. Ostale su pink lejdi i greni smit, a ostalo sve je obrano. Uz jabuke, u svom voćnjaku ima dunju, kajsiju i viljamovku.- Najteže je tražiti kupca - objašnjava Toman. - Ali ako se dosta radi, od voća može da se živi. Kajsija, recimo, uvek ima neku dobru cenu, dok je dunja ove godine bila žalosno jeftina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena voćari otkupna cena jabuke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana