Tekst objavljen: 17.06.2017 10:01        


U maju ukupni krediti porasli za osam milijardi dinara. Ukupna zaduženost građana Srbije u bankama samo tokom proteklog meseca porasla je za osam milijardi dinara. 

Keš zajmovi na ceni

Kako pokazuju upravo objavljeni podaci Kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije, najveći deo ovog iznosa, pet i po milijardi dinara, odnosi se na gotovinske zajmove. Ostatak je utrošen uglavnom na refinansirajuće kredite, kojim građani "poklapaju" stara, skuplja dugovanja, uz nešto dodatnog keša.

Poslednji izveštaj Kreditnog biroa pokazuje pad stambenih kredita u otplati, i to za 811 miliona dinara tokom maja. Ovi zajmovi, inače, od početka godine beležili su rast, što pokazuju i analize Narodne banke Srbije. U prva tri

DUŽI ROKOVI OTPLATE

- Banke su u prvom tromesečju nastavile da ublažavaju kreditne standarde stanovništvu, a dodatno ublažavanje očekuje se i u ovom tromesečju - ističu u NBS.

- Uslovi zaduživanja stanovništva bili su povoljniji pošto su kamatne marže i prateći troškovi dodatno sniženi. Stanovništvu su nuđeni duži rokovi otplate kredita, a posle dužeg vremena ublaženi su i zahtevi u pogledu obezbeđenja otplate kredita.
meseca ove godine stanovništvu je, prema NBS, odobreno ukupno 99,6 milijardi dinara novih kredita.

- Gotovinski krediti su u prvom tromesečju činili skoro 60 odsto novoodobrenih kredita stanovništvu, dok se na stambene kredite odnosilo oko 18 odsto tih zajmova - navodi se u izveštaju "Trendovi kreditne aktivnosti za prvo tromesečje 2017".

- Iako se veći deo odnosi na nove kredite, primetno je i povećano refinansiranje postojećih stambenih kredita, što se može dovesti u vezu s korišćenjem mogućnosti otplate kredita po povoljnijim uslovima s obzirom na znatno smanjenje kamatnih stopa u prethodnom periodu.

Kada je reč o kamatnim stopama, računica centralne banke pokazuje da je prosečna cena dinarskih kredita stanovništvu snižena na 10,7 odsto. Prosečna stopa na kredite vezane za evro je blago porasla, na 4,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski krediti zaduženja keš krediti rast keš kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana