Tekst objavljen: 18.10.2013 9:30        


Keš krediti su najskuplja bankarska pozajmica, od koje je jedino skuplje provlačenje platnih kartica. Ipak, građanima su gotovinski zajmovi i dalje opcija broj jedan kad treba finansirati bilo koji veći kućni trošak.

Keš krediti: Možda su najskuplji ali se lako dobiju

Prosečna kamata keš kredita u dinarima kreće se od 21,66 odsto, a ako su indeksirani u evrima 11,73 odsto, dok je cena potrošačkih kredita tri do četiri odsto niža. Ipak, građani se radije odlučuju za keš kredite, pre svega jer im za taj zajam treba manje papirologije.

Poslednjih meseci građani više traže gotovinske kredite u dinarima i u Eurobanci EFG, a i u Sberbanci. - Građani ih traže najviše i zbog fiksne kamate u dinarima koja ne prati rast referentnih kamatnih stopa i nema preračunavanja u odnosu na kurs na dan plaćanja rate. Ako je i plata u dinarima, to je onda najlogičnije zaduživanje - kaže Marina Vrcalović iz Zberbanke.
U bankama kažu da je tražnja za keš kreditima u porastu, a to potvrđuje i podatak Udruženja banaka Srbije, prema kojem je iznos odobrenih keš kredita u septembru dostigao 186,19 milijardi dinara.

U Banci Inteza kažu da beleže “stalan rast u broju i iznosu gotovinskih pozajmica”. - U odnosu na prvih devet meseci 2012, u istom periodu ove godine plasirali smo 26 odsto više keš kredita. Građane najviše zanimaju dinarski modeli gotovinskih kredita zbog sigurnosti koju im pruža fiksna mesečna rata - kažu u Banci Inteza.

U bankama ističu da se građani verovatno odluče za keš umesto za potrošački kredit i zato što je procedura najmanje komplikovana.



- Keš kredit se kod nas odobrava bez žiranata, uz brzu proceduru, a ako je zajam u dinarima, i kamata je fiksna. Većina keš kredita može da se odobri i bez prenosa zarade ili penzije. Osim inicijalnih troškova i troškova kamate, ne naplaćujemo dodatne naknade za administriranje kredita i slično - kažu u Banci Inteza.

Mada građani ne moraju svom bankaru da navode u koje svrhe uzimaju taj kredit, iz nezvaničnih razgovora s klijentima bankari stiču utisak da se keš kreditima mahom popunjavaju rupe u kućnom budžetu, kupuje se bela tehnika ili se tim novcem plaćaju letovanja, zimovanja, radovi u kući...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zoran 18.10.2013 10:10

    Zbog cega Ministarstvo finansija odugovlaci potisivanje ugovora na stambene kredite i tako dovodi u bezizlaznu situaciju stotine porodica koje pritiskaju investitori,gazde kod kojih stanuju jer su vec otkazali stanovanja! bruka i sramota!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti devizni keš krediti dinarski keš krediti keš kredit keš krediti gotovinski krediti potrošački krediti klijent banke klijenti banke kamate na kredite banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana