Tekst objavljen: 14.08.2020 13:00        


Kanadska istraživačka firma Medgold risorsis, nagovestila da je u južnoj Srbiji pronašla preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude

Kanađani pronašli 19 tona zlata na tromeđi sa Bugarskom i Severnom Makedonijom?

Kako pišu "Večernje novosti", na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, u okviru projekta nazvanog Tlamino pronađeno je oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vredne nešto više od milijardu dolara.

Oni su najavili izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi.

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija Tedijan saopštila je da je postigla dogovor o kupovinu srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške.

Ova firma, koja traga za ležištima metala u Srbiji, Bugarskoj i na Kosmetu, saopštila je da je postigla dogovor o kupovini srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške, gde su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka - saznaju "Novosti".

Što se tiče Projekta Tlamino, kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva, rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Inače, Medgold je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Projekat Tlamino, pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo nevervatna 193 grama po toni srebra.

Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje Fortuna silver, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra San Hoze u Meksiku i peruansko ležište srebra Kailoma.

Medgold je, prema sporazumu sa kanadskim Fortuna silverom, koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata Lindero, obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira osam miliona dolara.

Prema tom sporazumu, Fortuna bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Projektu Tlamino.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kanađani zlato Srbija medgold resources tlamino

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana