Tekst objavljen: 22.02.2016 11:04        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su kamate na dinarske kredite za dve i po godine pale za oko 10 procentnih poena, a sada je prosečna kamata 8,8 odsto. Tabaković je, na predstavljanju Izveštaja o inflaciji, rekla da je NBS u maju 2013. počela da spušta referentnu kamatu.

Kamate za dve godine pale oko 10 procentnih poena

Referentna kamatna stopa je do sada spuštena za 7,5 procentnih poena i sada iznosi 4,25 odsto.
Kada je reč o kamatama na evro pozajmice, Tabaković je rekla da su i te prosečne kamate pale za 2,8 procentnih poena, i sada su na nivou od oko 4,4 odsto.

Prema njenim rečima, na kretanje kamata na evro kredite uticala je mahom politika Evropske centralne banke, dok je za snižavanje kamata na dinarske pozajmice uticala politika NBS i vladina fiskalna politika zemlje.

Tabaković je rekla da je prošle godine rast kreditiranja iznosio 1,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je iznad očekivanja, a to se dogodilo uprkos dospeću subvencionisanih kredita. Investicioni krediti, tvrdi ona, porasli su u istom periodu 2,5 puta.

"Očekujemo pozitivnu tendenciju i u ovoj godini, a mi ćemo svojim merama nastaviti da održavamo monetarnu i finansijsku stabilnost i da dajemo doprinos oporavku", rekla je Tabaković.

Ona je podsetila da je vlada sprovela snažno fiskalno prilagođavanje, da je smanjena spoljna neravnoteža a popravljen poslovni ambijent.

Deficit je, kako je navela, prošle godine gotovo prepolovljen i iznosio je 3,7 odsto BDP-a, dok je deficit tekućeg računa bio niži za petinu i, kako tvrdi, potpuno pokriven direktnim stranim investicijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinarski kredit kamatne stope smanjenje kamatnih stopa nbs referentna kamata nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana