Tekst objavljen: 12.05.2014 10:30        


Konačno su se stekli svi uslovi da banke ozbiljno smanje kamate na kratkoročne dinarske kredite. Pojedine su to već i učinile, pišu Novosti. Smanjenjem referentne kamatne stope, od koje najviše zavisi cena zajma u domaćoj valuti i dovođenjem inflacije na najniži nivo za poslednjih sedam godina, banke mogu da koriguju i svoje marže na pozajmice.

Kamate na dinare uskoro idu i ispod 16 odsto

Do sada su kamate na najtraženije gotovinske kredite bile u proseku od 17,2 do 26 odsto na godišnjem nivou, a sada su od 15,9 do 23 odsto, s tendecijom da još budu niže.

Najnovije mere NBS uticaće da cena ne samo odobrenih keš kredita već i novih bude još niža, pre svega zbog pada belibora (dinarske kamatne stope od koje zavisi cena zajma) i marži banaka koje su do sada bile od sedam do 15 odsto.

Finansijsko tržište Srbije je u petak već odreagovalo na smanjenje referentne kamate sa 9,50 na devet odsto i belibor je pao za oko 0,3 odsto. Tako, belibor na mesečnom nivou sada iznosi 8,14 odsto, tromesečno 8,51, a na šestomesečnom nivou 8,81 odsto.

Neke banke kamate koriguju svakog meseca, a većina svaka tri meseca. To znači da će pojedini građani prve rezultate smanjenja belibora osetiti već sa ovomesečnom ratom, dok će ostali sačekati jun... Da bi pridobile što više klijenata, banke sa manjim učešćem na tržištu smanjuju i marže, tako da se gotovinski zajam nudi po kamati već od 16,90 odsto.

Tako, na primer, klijent koji je otplaćivao ratu od 9.231 dinar u martu, sledećeg meseca će platiti oko 170 dinara manje. S obzirom na kretanje inflacije, centralna banka može da nastavi sa obaranjem referentne kamatne stope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Жарко 26.06.2014 5:54

    Коначно добре вести. Само још да почне повећање зарада.

  2. User image
    braca 05.05.2015 21:49

    kada ce ,i koja banka uzimati najmanje kamete na dinareke kretkorocne kredite npr do 3god hvala !

  3. User image
    aleksandra 28.02.2016 16:14

    kada ce penzioneri imati vece penzije

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarski sektor bankarsko tržište dinarski kredit dinarski krediti krediti u dinarima klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana