Tekst objavljen: 12.01.2018 12:00        


Bankari tvrde da je zabeležen značajan pad cena svih vrsta zajmova, a broj problematičnih kredita prepolovljen. Privreda se teško odlučuje za nove pozajmice, gde je rast simboličan. Građani se više zadužuju

Kamate mogu samo da padaju

Kamatne stope na kredite u ovoj godini neće rasti, a da li će dodatno pasti sada je teško odgovoriti, ocenio je u četvrtak Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. On je podsetio da je u poslednjih godinu dana registrovan pad kamata kod svih vrsta zajmova.

OSTVARIVA PROGNOZA

Privredni rast od tri odsto je vrlo ostvariv, a bankarski sektor je u mogućnosti da podrži takva očekivanja - istakao je Veroljub Dugalić.

- U našim uslovima ne bi bilo iznenađenje ni mnogo veći rast s obzirom na osnovu u odnosu na koju se računa rast BDP-a. Za Holandiju, gde je BDP po glavi stanovnika 50.000 dolara, tri odsto bi bio spektakularan rast, a za nas, koji imamo 4.000 dolara po glavi stanovnika, to je realno ostvariv rast.

Rast neće biti ostvariv još neko vreme, a da bi sprečila pad NBS je ponudila novu mogućnost - kredit na reč

- Kamatne stope na stambene kredite nikada nisu bile niže, a trenutno su na nivou ispod tri odsto za zajmove indeksirane u evrima - istakao je Dugalić.

Razloge za blagi pad stambenih zajmova tokom prošle godine Dugalić pronalazi u "verovatno već malo zasićenom tržištu" s obzirom na to da je trenutno u otplati oko 107.000 ovih kredita, ali i u niskom opštem standardu građana.

Generalni sekretar Udruženja u četvrtak je istakao i značajan pad udela problematičnih zajmova u ukupnim, koji su sada na nivou od oko 11 odsto, što je upola manje nego pre nekoliko godina.

-Udeo problematičnih kredita kod privrede je 13,8 odsto, a kod građana 6,4 odsto - napomenuo je on, dodajući da su tome doprinele mere Narodne banke Srbije, ali i strategija Vlade usvojena na državnom nivou.

Kada je reč o kreditnoj aktivnosti u protekloj godini, zajmovi stanovništvu su porasli za oko devet odsto. Kod preduzeća je, pak, zabeležen rast zajmova između četiri i pet odsto, što je vrlo simboličan procenat u poređenju sa 2007, 2008. i 2009, kada je taj rast bio oko 50 procenata.

- Takvi podaci ne raduju, jer ako se kompanije ne zadužuju kod banaka ne može se očekivati da će imati investicije, da će biti zapošljavanja i rasta BDP - upozorio je Dugalić.

Banke trenutno duže stanovništvo i privredu sa ukupno 2.306 milijardi dinara raznih kredita. Tako građani otplaćuju ukupno 865,8 milijardi dinara, od kojih se 382 milijarde odnose na stambene, a nešto manje na gotovinske zajmove.

Preduzetnici su kod banaka zaduženi za 48 milijardi dinara, a preduzeća otplaćuju čak 1.392 milijarde dinara raznih kredita.

Kašnjenje u otplati rata, za proteklih godinu dana, smanjilo se kod svih kategorija dužnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povoljniji krediti krediti banke niže kamate kamate na kredite kredit na reč

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana