Tekst objavljen: 16.12.2013 14:30        


Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji u trećem kvartalu iznosila su 59.779 dinara, saopštio je Republčki zavod za statistiku (RZS). Kako se navodi u saopštenju, od pomenutog iznosa je na ličnu potrošnju domaćinstava išlo 53.282 dinara.

Kako žive Srbi: Na kulturu 8 puta manje nego za hranu

Najveći udeo potrošenih sredstava, 40,5 odsto, išao je na hranu i bezalkoholna pića, potom na stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva - 15,1 odsto i na prevoz 8,2 odsto.

Interesentano je da je za rekreaciju i kulturu izdvojeno 5,6 odsto raspoloživih sredstava, više nego za odeću i obuću, na šta je otišlo 5,2 posto. Za ostale lične predmete i usluge potrošeno je pet procenata, za opremanje stana i tekuće održavanje 4,5 odsto, komunikacije - 4,4 odsto i alkoholna pića i duvan - 4,3 procenta.

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima činili su prihodi iz redovnog radnog odnosa - 44 odsto, a potom penzije - 29,6 odsto.

Anketa je obuhvatila 1.137 domaćinstava i prema preporukama Evrostata, u Anketi se ne primenjuje bilansni pristup (bilansiranje prihoda i rashoda), već koncept "potrošnih izdataka" (izdaci za ličnu potrošnju), koji su klasifikovani prema Klasifikaciji lične potrošnje po nameni, objasnio je RZS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate zarade novac troškovi života životni troškovi potrošači Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana