Tekst objavljen: 05.06.2016 11:24        


Ukoliko niste zadovoljni kamatama u bankama, najjednostavniji način da uvećate svoju ušteđevinu jeste da kupite državne hartije ili da uplaćujete privatnu penziju.

Kako uvećati svoju ušteđevinu bez banke

Pojedine banke već su spustile kamate na štednju u evrima na minimalnih 0,1 odsto godišnje. To na ušteđevinu od 5.000 evra, sa uračunatim porezom, donosi dobit od svega 4,25 evra godišnje. U takvoj situaciji građani sve češće razmišljaju šta da rade sa svojim novcem i na koji način da ga uvećaju. „Blic“ je istraživao mogućnosti, i koliku dobit i rizike treba očekivati.

Državne hartije
Kamate na državne hartije u evrima idu i do 4,5 odsto godišnje, što na ušteđevinu od 5.000 evra donosi zaradu od 225 evra. Poreza nema. Zarada je još veća kod hartija u dinarima, koje donose kamatu i do 12,9 odsto. Obveznice je moguće kupiti uz pomoć brokera, čija je provizija 0,3 odsto. Potrebno je otvoriti vlasnički račun za hartije i namenski račun u banci. Minimalni iznos kupovine je 5.000 evra.

Privatne penzije
Privatne penzije u Srbiji danas uplaćuje 188.000 građana. Oni koji imaju 30 godina starosti i koji svakog meseca do svoje 60. godine budu uplaćivali po 2.800 dinara, od 60. do 80. godine mogu da očekuju penziju od 40.000 dinara mesečno. Jedino ograničenje je da se penzija može početi primati s navršenih 58 godina života ili 53 ukoliko se sa uplatama počelo pre maja 2011. Visina penzije zavisi od uspešnosti fonda u koji se uplaćuje novac.

Osiguranje života
Klijenti koji 20 godina uplaćuju po 154 evra mesečno mogu računati na mesečnu naknadu od 203 evra tokom 20 godina. Tokom trajanja ugovora osiguranici imaju pravo na naknadu u slučaju povreda. U slučaju smrti, porodica osiguranika dobija osiguranu sumu. Ako prekinete sa uplatama u prvim godinama po sklapanju ugovora, možete ostati bez polovine uplaćenog.

Beogradska berza
Ulaganje na berzu jeste rizik, ali ukoliko se kupuju akcije stabilnih kompanija, rizik je minimalan. Najbolje je pronaći brokera koji može da vas posavetuje koje hartije nose minimalne rizike, a ipak donose dobit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privatna penzija držane obveznice osiguranje života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana