Tekst objavljen: 02.12.2018 17:31        


Nekada su "roleks" sat, tašna "luj viton" i "bugati" bili obeležja elite, ali blešatavi statusni simboli definitivno izlaze iz mode. Današnji bogataši troše više nego ikad na bezbednost i privatnost i zamenjuju kuće na brdu za stanove u krajevima izvan vidokruga tehnologije Google Street View.

Kako su multimilioneri odbacili materijalizam?

U eri masovne potrošnje, koja znači da i visoka i srednja klasa mogu sebi da priušte luksuzne brendove, bogataši se odriču materijalnih dobara da bi ulagali u nematerijalna sredstva kao statusne simbole. Elizabet Karid-Helket u knjizi "Zbir malih stvari: Teorija ambiciozne klase" ovo naziva "neupadljivom potrošnjom".

Isticanje bogatstva uglavnom više nije način kome bogataši pribegavaju da bi se izdvojili iz mase. Naročito u SAD, jedan odsto najbogatijih počev od 2007. troše manje na materijalna dobra, pokazuju ankete.

Ambiciozna klasa gradi kulturni kapital

Ono što Karid-Halket naziva "ambicioznom klasom" zapravo je nova elita koja učvršćuje status ceneći znanje i izgrađujući kulturni kapital.

- Zazirući od očiglednog materijalizma, bogataši znatno više investiraju u obrazovanje, penziju i zdravlje - nematerijalne stvari, koje koštaju mnogo više od bilo koje tašne koju pripadnik srednje klase može da plati - kaže Karid-Halket.

Šta je "neupadljiva potrošnja"

Nepadljiva potrošnja "reprodukuje privilegovanost" na način na koji upadljivi luksuz to ne bi mogao, objašnjava Karid-Halket.

Pokazivanjem znanja, na primer, pozivajući se na članke iz "Njujorkera", današnji bogataši signaliziraju kulturni kapital, koji služi kao poluga koja omogućava uspon na društvenoj lestvici i sticanje kontakata.

- Ukratko, neupadljiva potrošnja obezbeđuje društvenu pokretljivost - kaže autorka.

Dž.S. Pan iz časopisa "Nju ripablik" opisuje kako roditelji nastoje da svoj društveni položaj prenesu na decu:



- Kupuju deci direktno zdravstveno osiguranje (koje omogućava osiguraniku da uz godišnju naknadu dobije bolju negu), vode ih na obogaćujuća putovanja na Galapagos i, što je najvažnije, obezbeđuju im najbolje školovanje (...) Jedan odsto najbogatijih potrošilo je 2014. čak 860 odsto više na obrazovanje u odnosu na nacionalni prosek - objašnjava Pan.

Neki roditelji troše milione da bi živeli u blizini najboljih državnih škola, ili plaćaju i do 60.000 dolara za obilazak koledža privatnim avionom, iznos koji odgovara godišnjoj školarini.

Zdravlje i fizička forma takođe odražavaju status

Kolumnista "Fajnenšel tajmsa" Sajmon Kjuper napisao je u prošlogodišnjoj analizi da "kulturna elita troši relativno malo na proizvode za lepotu, ali zato izdvajaju basnoslovne iznose za rekreaciju, smatrajući da telo (kao i hrana) treba da izgleda prirodno".

- Vitko, preplanulo telo odražava pogled klase na svet: čak i slobodno vreme mora biti produktivno - nastavlja Kjuper.

- Umesto da bazaju po tržnim centrima, bogataši na Fejsbuku pišu kako su planinarili s porodicom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Neki Njujorčani plaćaju čak 900 dolara mesečno članarinu u elitnoj teretani "Performix House", na Menhetnu.

Ovo izaziva isti osećaj kao i kupovina zelenog soka od 10 dolara ili članstvo u jednom od najluksuznijih lanaca teretana "Equinox", gde članarina košta najmanje 200 dolara, dok, magnatima, koji često putuju, nudi ultra-ekskluzivno članstvo od 26.000 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
status luksuz novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana