Tekst objavljen: 13.02.2016 16:00        


Novčana štednja ima samo jednog protivnika - inflaciju koja smanjuje vrednost novca. Ona se ogleda u porastu maloprodajnih cena pa tako danas za hiljadu dinara na možete da kupite sve one stvari koje ste mogli za hiljadu dinara pre pet godina - današnjih hiljadu dinara vrede manje.

Kako štedeti

Zato, svako odvajanje novca sa strane, mora biti praćeno kompenzacijom koja bi anulirala taj pad vrednosti novca. Kada bi ušteđevinu čuvali u slamarici ona bi vremenom sve manje vredela.

Zato je pametnije da tu ušteđevinu poverimo nekome ko će nam je vratiti sa kamatom. Iako statistički gledano najčešće biramo banke da čuvaju našu ušteđevinu zarad kamate koju će nam isplatiti - one nisu jedine koje nam nude kamatu.

Statistika je takva jer vam niko nije objasnio šta banke rade sa skupljenom štednjom. Tu možemo saznati kako da dobijemo više od štednje. Štednju možemo čuvati i u penzionom fondu, investicionom fondu, možemo kupiti i polisu životnog osiguranja ili državne obveznice.

Bilo šta da odaberemo od navedenog možemo očekivati veću kamatu, trenutno i nekoliko puta veću, od one koju nam trenutno nude u bankama. Primera radi, aktuelna stopa prinosu prilikom kupovine polise životnog osiguranja je 5% na evre dok će vam u banci dati 1%.

Sve finansijske institucije - banke, investicioni fondovi, penzioni fondovi, osiguravajuća društva, rade na istom principu, skupljena sredstva pozajmljuju onome kome trebaju uz naplaćivanje kamate. Što ste bliži onome kome je korisnik tog novca to ćete manje posrednika plaćati odnosno ostvariti veću kamatu. I banke i osiguravajuća društva i penzioni fondovi i investicioni fondovi kupuju državne obveznice.

One naša sredstva koja su "kupila" od nas preprodaju državi za npr. 6%. A da bi kupili državne obveznice nema nikakvih posebnih uslova, to može svako. Zlatno pravilo štednje i investiranja je da ne stavljate sve u istu "korpu" tj. da rasporedite svoju ušteđevinu na više mesta i umanjite rizik. Raspitajte se o mestima gde sve možete da štedite vaš novac, ipak je to vaš novac.

Usled sve češćih pitanja o alternativama štednje i ulaganja novca, Finansijski portal za potrebe posetilaca kreira izveštaj sa savetima gde ćete dobiti više informacija o svim mestima gde i kako štedeti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac finansijske institucije dinarska štednja kako štedeti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana