Tekst objavljen: 03.01.2018 17:30        


U Srbiji se može trgovatibitkoinima, ali treba nam izakon o trgovanju kriptovalutama, koji je u Evropskoj uniji već na snazi. Da bi se to desilo, neophodno je najpre podučiti građane i zaposlene u državnoj administraciji o značaju upotrebe novih valuta, takozvanih koina, rečeno je na skupu o kriptovalutama u Privrednoj komori Srbije.

Kako se u Srbiji mogu koristiti bitkoini?

Juče ujutru je bitkoin vredeo oko 16.700 dolara, ali se ne može sigurno predvideti koliko će vredeti sutra. Procenjuje se da se bitkoin neće svakodnevno koristiti jer su transakcije skupe.

Stručnjaci kažu da je za velike transakcije isplativiji od standardnog bankarskog sistema.Evropska unija je već donela regulativu o kriptovalutama, pa se očekuje da će i Srbija u narednih pet godina dobiti takav zakon.Postoje predrasude da je trgovanje kriptovalutama “finansijski balon” i da je u pitanju piramidalna prevara.

Bitkoinom se trguje kao i svakom drugom valutom, ali ne na berzama već preko “menjačnica”, kažu u beogradskom Centru za ekonomska istraživanja.“Bitkoinom se trguje relativno lako, može se lako i koristiti i već postoje debitne kartice za bitkoin.

Možete da platite bilo koju robu ili uslugu u Srbiji, a da trgovcu izađe račun u dinarima. Znači vrši se momentalna konverzija iz bitkoina u dinare. Može se koristiti bilo gde, gde se prihvataju Viza i Master Kard kartice“, kaže Nikola Korbar, direktor Centra za ekonomska istraživanja Beograd.Više od 90 odsto koina u svetu je u rukama četiri i po odsto bogataša. U Srbiji se, za sada, bitkoin malo koristi.

U upotrebi kriptovaluta u svetu prednjače azijske i afričke zemlje i zemlje Južne Amerike u kojima je bankarski sektor nerazvijen.Bitkoini su, prema oceni stručnjaka, najzaštićenije valute na planeti jer ih je, kako kažu, nemoguće falsifikovati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bitkoin kupovina bitkoina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana